MF
На инвеститорите се предлагат две емисии - със 7 и с 12-годишна срочност.

Правителството тегли до два милиарда евро външни заеми (очаквайте подробности)

До два милиарда евро заеми опитва да изтегли българското правителство от международните пазари. На международните борси вече се предлагат две емисии, като по всяка от тях се набират между 750 милиона и един милиард евро. Новината съобщи за „На стената“ портфолио мениджър, получил възможност да придобие от книжата. Първата е със сръчност седем години и по нея ориентировъчната цена на дълга е 2.05 процентни пункта над средните лихви на междуланковия пазар за дълг със същата срочност. По 12 годишната емисия ориентировъчната добавка е 2.45 процентни пункта.

Справка показва, че при сегашните средни лихви Доходността по новите облигации ще бъде 2.32% за седем годишната и 3.24% за 12-годишната.

Ако емисиите минат успешно, във фискалния резерв ще постъпят около 3.9 милиарда лева, а държавният дълг ще се увеличи с около 4.6% като отношение към брутния вътрешен продукт.

Изгодни ли са условията

Доходността по новия дълг ще бъде ясна, едва след приключване на записването, но предложените рамкови параметри показват, че България се възползва от по-изгодни условия спрямо Хърватска, а спрямо условията, при които Румъния се финансира, нашият дълг би излязъл малко по-скъпо.
c1b0b7d9-6f06-4604-b438-a05ec89316db
Цената на един облигационен заем зависи от комбинацията между лихвата и евентуалният отбив или надбавка спрямо номиналната стойност, които инвеститорите предложат. Тази комбинация се нарича доходност и макар да е по-точният израз, когато в пресата пише за лихви, в повечето случаи се има предвид доходността.

Така, измерена очакваната доходност показва, че 7-годишните книжа ще струват на обществото 2.32%, а на пазара се търгуват румънски облигации със срочност девет години и доходност 2.37%. Тоест за това, че румъниските облигации имат две години по-дълъг срок на обслужване, пазарът им иска само 0.5% процентни пункта повече, отколкото на българските 7-годишните български книжа.

Посочената в момента доходност по българския дълг е предварителна и може да се промени в края на деня, когато се очаква да приключи записването на новия дълг.

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>