Сигурно и в Министерство на финансите се случват нередности, от които нормален човек да се разболее. Но да се саботира смисленият му труд е държавническа безотговорност.
Още през декември 2014 кабинетът изпрати няколко сигнала, че не вярва в устойчивостта на капиталовата пенсионна система и опита да я реформира като позволи на хората да прехвърлят парите си от пенсионните фондове в Сребърния фонд, и впоследствие в НОИ.

Министерство на финансите – спасява или обезсмисля втория стълб на пенсионната система?

Още когато късно в петък финансовото министерство  огласи дълго подготвяните промени в Кодекса за социално  осигуряване, бе ясно, че нещо голямо и спорно ще бъде поставено за гласуване. Измежду добрите намерения да се забрани на пенсионните фондове да инвестират свързани дружества, както и вложенията, създаващи риск от балон и последващото им спукване, подчинените на Владислав Горанов почти със сигурност с негово одобрение, предлагат промяна, която ще обезсмисли спестяванията в така наречения втори стълб на пенсионната система.

Най-скандалното нещо, предложено от министерството  е спестяванията натрупани по личните партиди на осигурените лица, след като навършат пенсионна възраст, да се прехвърлят в техническите резерви на пенсионните фондове, и да престанат да бъдат лични средства на осигуреното лице. Това означава личните партиди да се заличат и средствата по тях да не могат да се наследяват.

Официалната причина  за тази промяна е, че личната  партида повече няма да е изложена на риска  да се обезцени заради едно, или друго лошо вложение. Клиентът със сигурност ще получи това, което е било изчислено към дата на пенсионирането му. Освен това фондът щял да се подсигури със средства, в случай, че пенсионерът живее по-дълго от прогнозираното към момента, когато се определя размера на пожизнената  му пенсия. В този случай фондът „изтегля късата клечка“  и е задължен със собствени средства да плаща пенсията на човека, дори когато натрупаното в личната му партида се изчерпи.

Идеята звучи справедливо, но не става ясно защо тази възможност не е била заложена още, когато се създава системата на пенсионните фондове.

Според Министерство на финансите  така се гарантира  стабилността  на пенсионните фондове и сигурността на пожизнената втора пенсия.  Това, което остава недооценено е, че с премахването на личните партиди и възможността за онаследяването им, на практика вторият стълб също става солидарен и хората губят мотив да спестяват в него. А точно внушението, че вторият стълб е „умряла работа“ това правителство опитва да прокара откакто е на власт. Още през декември 2014 кабинетът изпрати няколко сигнала, че не вярва  в устойчивостта на капиталовата пенсионна система и опита да я реформира като позволи на хората да прехвърлят парите си от пенсионните фондове в Сребърния фонд, и впоследствие в НОИ. Причините за това не бяха малко:

– През 2007 година започна срив на фондовата борса и голяма част от спестяванията се обезцениха

– Съществува риск пенсионни фондове да са инвестирали свои средства в свързани с техните
собственици  и мениджъри дружества в ущърб на интересите на клиентите си

– Съществува риск голяма част от инвестициите да са в неликвидни позиции на български публични дружества  и евентуалният опит  за продажбата им  да предизвика спадове на конкретните акции и загуби  за фондовете

pf
Когато Комисията за финансов надзор мълчи, за рисковете, свързани с пенсионнит фондове започва да се произнася Европейската комисия.

В резултат, дори Европейската комисия предупреди, че заради комбинация от горните причини се притеснява, да не се наложи държавата да спасява пенсионни фондове, или най-малкото  техните клиенти, когато след половин десетилетие започнат да се изплащат първите пенсии, формирани във втория стълб. Представените днес промени взаимно си противоречат, защото със забраната на инвестициите в свързани компании (ако се реализира правилно) ще се постигне практическо прочистване от лоши инвестиции.

С премахването на онаследяването на втората пенсия обаче ще се подкопае смисъла на втория стълб и вместо оздравяването му, може да се постигне неговото закриване. Заради това противоречие между двата вида промени финансовото министерство не показва само  да има идея какво точно цели. Много вероятно е истинските намерения да се изяснят с течение на времето истинските намерения да се изяснят. Така представен пакетът с промени ще предизвика множество критики, а практиката е показала, че в такива случаи част от идеите отпадат. Въпросът е кои неща ще отпаднат – тези, които оздравяват втория стълб, или тези, които го обезсмислят.

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>