pavlova
Може би заради заможния си произход Лиляна Павлова с лекота налага поскъпване на различните публични услуги.

Лиляна Павлова откри нова война, този път срещу бедни общини

След като наложи по-скъпи винетки без да е сигурно как ще се подобри състоянието на пътната инфраструктура в страната, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е решила да повиши и цените на водата за едни от най-бедните населени места в България. Това може да стане, ако принудително включи техните общини в новосъздадените Асоциации по ВиК. Това  са обединения на водоснабдителните дружества във всяка от 28-те области, които ще планират и изпълняват инвестиции в строителството на водопроводи. Освен това обаче, те ще консолидират разходите за управление на водоснабдяващата услуга и ще се грижат за покриването им със сметките, които плащат потребителите.

За някои общини обаче това няма да бъде изгодно, защото при  осредняването на цената между общините с най-евтина вода и тези с най-висока цена, със сигурност ще има поскъпване за някои от тях. Това е причината община Берковица например да отказва да се присъедини към ВиК асоциацията на Област Монтана. Според Лиляна Павлова, освен Берковица, в България има още 13 общини, които отказват да се включат в асоциацията на областта си.

Поскъпването може да бъде избегнато

„Поскъпването е неизбежно, българският закон казва: една област – една цена. Новите наредби на регулатора – на Комисията за енергийно и водно регулиране, базирани на нов тип ценообразуване, а именно за сметка на новите критерии за качество (29 стандарта за качество – бел. ред.), така или иначе ще промени цената в тези населени места“, обяснява Лиляна Павлова по време на конференция, посветена на управлението на водните ресурси, организирана от „Икономедиа“. Това, което министърът отказва да обясни е, защо асоциирането на общините не се прави по най-неизгодния за  малките  населени места  начин.

Ако се позволи например водоподаването във всяка териториална единица да запази сегашната си цена и всяка местна власт да плаща отчисления за издръжка на асоциацията, която да планира инвестициите във водния сектор, интересите на общините с най-евтино водоподаване ще бъдат защитени много по-добре, като другите общини по никакъв начин няма да бъдат засегнати. Поделянето на административните разходи за издръжка  на асоциациите  може да се реализира и без изравняване на цените във всички населени места от една област, коментират експерти по европейските оперативни програми. Според тях държавата разполага с достатъчно време да договори с Европейската комисия нов начин за окрупняване, при което консолидацията да се случва на ниво инвестиции, но без разходите по доставка на вода между всички населени места да се споделят.

Областни  управители и медии притискат несъгласните общини.

Малките общини, които държавата поне за сега не може да принуди да се включат във ВиК асоциациите обаче са подлагани на системен натиск от централното правителство. Това става на ниво областни управители, а освен това се наблюдава и необективно отразяване на проблема в медиите. През март например „Дарик“ написа, че инвестициите в  обновяване на ВиК мрежите на област Монтана са заложници на ината на Берковчани.

„Капитал“ пък, може би защото  техният издател е организатор на конференцията, отразиха думите на министър Лиляна Павлова без да проучат възможно ли е предоговаряне на формата, по която ще се асоциират ВиК дружествата и дали  не  става дума за управленско нежелание да се потърси най-ефективния баланс между интересите на всички населени места.

Интересно е и защо не се споменават имената на общините, които отказват да асоциират водоснабдителните си дружества. Това би ги направило видими за пресата и на техните случаи може да се обърне повече внимание от казионното оплюване отстрана на медии, които имат споразумения с правителството за медийно партньорство по  отразяване на европейските фондове.  Община, която вече сама е обновила водния си цикъл е Троян. Включването й в асоциция ще причини поскъпване на водата с 60% от 1.39 лв. на 2.40 лв. за кубичен метър. В Берковица, която най-често се посочва като противник на водните кооперативи, поскъпването на водата е дори по-сериозно. По най-оптимистични преценки то ще е само със 70%, но по сметки на общината, може да стигне и 137%.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>