cigarettes
Мислите, че изборът е личен и сами носите последствията от него? Помислете за роднините си, които биха били до вас, ако развиете рак на белите дробове.

Писмо до пушачите, които са против стряскащите снимки по кутиите с цигари

Здравей, ти си един от пушачите, които са харесали разпространяваните в интернет и най-вече във фейсбук банери, против стряскащите снимки върху кутиите с цигари. Ти смяташ, че да рискуваш живота си, пушейки цигари е личен избор, който няма общо с хората наоколо и затова не искаш държавата да поставя регулация на отношенията ти с никотина. Моля те, помисли пак и прочети долните редове.

Теорията за личния избор и създаването на усещане за потисничество срещу правото да пушиш са интересни. Изкушаващо е да попиташ защо няма снимки на затлъстели деца и възрастни хора върху опаковките на „Макдоналдс“, както и на съсипан от алкохол черен дроб. Но премахва ли сравняването на тютюнопушенето с потреблението на алкохол, вредата от самото пушене. Не, не премахва. Защо не помислиш, че вместо да нарушават правата ти в по-голяма степен, отколкото на пиячите, всъщност държавата опитва  да се погрижи за теб?

Всъщност, много вероятно е да си станал жертва на комуникационна кампания на цигареното лоби. На същите онези тютюневи компании, които през  ноември 1998-ма година се споразумяха с 46 американски щата да изплатят 206 милиарда долара в срок от 26 години като компенсации на жертви от тютюнопушенето и като инвестиции в защита на населението от рисковете на цигарите.

Същото това лоби, което може да плати 206 милиарда долара в компенсации, но прави толкова много пари, че ще оцелее и след тежките глоби. Цигареното лоби прави това, защото беше доказано, че с десетилетия е знаело колко вредни са цигарите, но е криело тази информация от обществото, за да пази бизнес интересите си. И днес то отново пази интересите си. Гледай филма „Инсайдър“ с Русел Кроу. Той е по истински случай и показва как цигареното лоби опитва да компрометира свидетелите, които потвърждават престъпните практики на тютюневите производители. И също опитват да спрат със съдебно решение излъчването на телевизионно разследване за престъпните им  практики.

Когато цигареното лоби наема актьор, който е невръстеник и мизантроп с брада и дълга коса да защитава правата си на пушач, и да ги издига до нивото на национална кауза, той не защитава твоите интереси. Защитава милиардните интереси на тютюневите компании. Не се залъгвай. Само идиот или платен клакьор може да се изправи по телевизията и да каже „имам право да се убивам бавно и искам да упражнявам това право свободно и искам свобода и за другите като мен да упражняват това право. Това е безотговорно и нормален човек не може да наприказва такива неща, без финансов стимул.

Когато цигареното лоби плати за създаването на банер, който да циркулира в интернет, то също защитава интересите си. Ти си мислиш, че искаш да защитиш правото си да бъдеш ирационален, но всъщност защитаваш стремежа на цигареното лоби да продаде повече цигари. С всеки „лайк“, който удряш, ти носиш пари на онзи маркетингов специалист, който е създал група от потребители, или страница с повече харесвания, за да може после да им продава  корпоративна пропаганда. И днес ти рискуваш да станеш част от тази машина. Не само да тровиш себе си, но да работиш за пропагандата,с  която  цигареното лоби се бори за възможността си да продава отрова в новите условия на затегнати регулации.

Ще опитам да обясня какво би означавало, ако наистина се наложи да платиш за избора си да се тровиш. Осмелявам се да предположа, че не си виждал как умира човек с рак на белите дробове. Едва ли знаеш, че в последните седмици от живота  си прави по 40 вдишвания на минута заради липсата на капацитет в белите дробове да осигуряват кислород при нормални  вдишвания. Ако видиш снимка от скенера на такъв човек, ще забележиш, че бялото от така наречените бели дробове е една осма. Останалото е черно.

И ако още мислиш, че пушенето и правото да го упражняваш, освободен от дискомфорта на стряскащите снимки, помисли пак. Ако се разболеш от рак на белите дробове, това ще стане проблем и на твоите н роднини и близки. Те ще бъдат до теб в последните  мигове от  живота ти. Ще се грижат за теб и ежедневно ще се изкушават да хвърлят върху лицето ти възглавница, с която да сложат край на твоите и техните мъки. Ти също ще искаш да имаш пистолет наоколо и ако  може да  се гръмнеш. Мислиш, че морфинът дава спокойствие ли? Не знаеш как сънува човекът, който е поел морфин и нямаш представа как се чувства, когато хапчетата го отпуснат, преди да си вземе следващата доза. Роднините ти ще слушат предсмъртни крясъци и въпреки цялата им обич, ще се молят да си отидеш по-бързо. И ако мислиш, че смъртта ти ще сложи край на всичко, се лъжеш. Ако не си натрупал спестявания за десетки хиляди левове е много вероятно за лечението ти да се изтегли заем, който ще бъде плащан от твоите близки години след смъртта си.

Ако си стигнал дотук и си прочел всичко, благодаря за вниманието. Имам още една  последна  молба. Ако въпреки всичко си решил да продължиш да пушиш, поне помисли дали няма  шанс един на 1000 фактически, или потенциални пушачи да намалят потреблението  си на цигари, или въобще да не започнат да пушат, виждайки стряскащите снимки. Според теб има ли една на хиляда възможност тези снимки да спесстят нечия трагедия? Още ли смяташ, че кутиите с цигари не трябва да имат стряскащи снимки?

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>