camo
Ако видите мараня с формата на човешки силует, това може да е последното нещо, което виждате?

Революционен камуфлаж прави бойците невидими?

Гледали сте видеото, в което руски хеликоптери избиват ислямски бойци почти като хлебарки, целейки се през система за нощно виждане? Тогава най-естествената мисъл бе да се помисли за камуфлаж, който прави войника невидим за инфрачервените сензори. Е, това вече е факт, но по-важното – възможно е да има камуфлаж, който прави хората напълно невидими. За това съобщава американският военен сайт wearethemighty.com в статия посветена на изобретателя Гай Крамър и неговата компания Hyperstealth

Новината не изглежда да е първоаприлска шега, а сайтът допуска грешки в цитирането на исторически факти, но в новинарската си дейност е доказан като медия, която тиражира истини, или поне изгодни на Съединените щати истини. Нещо повече – на иновацията внимание са  отделили и от CNN (за репортажа, кликнете тук).

Ако новината се окаже вярна, това ще ни прати в изцяло нова ера на  военните действия. Представете си, човек невидим едновременно и за невъоръженото  око, и за инфрачервените визьори. Или казано по друг начин, може би влизаме във времето  на поговорката, че „само бяла нинджа може да убие бяла ниджа“.

Според медията революционният камуфлаж не ползва  нито камери, нито огледални  повърхности, а просто е така разработен, че да отклонява светлината, встрани от обекта, който е защитен със специалната повърхност. Ефектът? Виждаме мараня подобна на тази от филма хищникът, и най-вероятно  тази мараня би била последното, което ще видим, ако се изправим срещу боец с такова прикритие. Интересно какво ще стане и ако неговите противници също са невидими.

Или може би, това ще е поредният аргумент, че война се печели с авиация, докато сухопътните войски само ще забиват флага на победителя и ще администрират окупирания район.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>