cabine
Само няколко дни без премиера и министрите му почти сринаха системите за отбрана и сигурност. / Снимка: Flickr.com, parkave231

Има ли пилот в кабината. Явно Бойко ще оправя хаоса на министрите си

Винаги съм си мислил, че ако ми се удаде възможност да интервюирам Бойко Борисов, първият ми въпрос ще бъде дали си спомня полуфинала между Франция и Германия от световното през 1982 година. Тогава германският вратар Тони Шумахер излиза за една висока топка и блъска френския нападател Батистон толкова силно, че го изпраща в кома за три дни. Днес имаме всички основания да искаме от Бойко Борисов да престане с футбола, защото не е истина какъв хаос ще настане в държавата, ако някое амбициозно вратарче от аматьорските групи го нацели по главата и го прати в безсъзнание за известно време.

Само за ден финансовият министър и министърът на вътрешните работи успяха да създадат такъв чутовен гаф, че той ще отеква във вековете като пример как НЕ ТРЯБВА да се управлява държава.

Веднага след консултациите за бюджет 2016 с работодателските организации и синдикатите, правителството одобрява и внася за обсъждане в парламента законопроект, който променя из основи системата от социални придобивки за полицаите и военните. Това се случва без да е обяснено в доклада към бюджета и без да се аргументира с някакви доводи.

Първоначалните информации дори гласят, че вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова не е знаела за акцията на колегата си финансов министър.

„Измененията били дописани в последния момент от финансовото ведомство и след това гласувани от правителството, разказаха източници в МВР. Те отбелязаха, че дори хора на високи ръководни постове са научили за промените едва след заседанието на правителството и не са били предварително информирани. Не изключиха вариант дори вътрешният министър Румяна Бъчварова да не е знаела предварително за плановете на Горанов“, написа по-рано днес сайтът „Дневник“, за който е известно, че редакционната му политика включва положително отношение към вътрешния министър. И точно, понеже отношението на медията към Румяна Бъчварова е положително, ще разглеждам този цитат като плод на комуникация между медията и близки до вицепремиера.

Днес в ранния следобед Горанов и Бъчварова дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха, че промените все пак са съгласувани и за тях е било известно.

„Нищо няма да се случи без дебат, започваме го…но в предизборния период оповестяването на подобни намерения винаги се използва с политически цели“, каза министърът, цитиран от „Дневник“, с което индиректно каза, че плановете са съществували, но са крити преди изборите. Вицепремиерът Румяна Бъчварова пък опита да се измъкне от унижението, в което е поставена и каза, че мерките били обсъждани в продължение на месеци.

Фактите накратко

1 Финансовото министерство скрива ключови елементи от проектобюджета по съображения, които нарича предизборни.

2 Източници от вътрешното министерство съобщават за приятелски настроена медия към министъра им, че министърът може би не е знаел за укриваните от финансовото министерство намерения.

3 Накрая министърът на вътрешните работи потвърждава версията на финансовия министър, и подкрепя неговите намерения.

4 Междувременно синдикатите на полицаите вече са заплашили с вълна от напускания и протести.

5 Лидерите на големите синдикални организации – КНСБ и подкрепа мълчат.

Най-възможната интерпретация

Финансовият министър Владислав Горанов е решил да стъпи на шията на вътрешния министър и на министъра на отбраната. След като през тази година те не показаха желание за оптимизиране на личния състав във ръководените от тях ведомства, Владислав Горанов решава да наложи оптимизациите от вън, като обявява наистина радикални мерки.

Това обаче е негов блъф, като чрез рисковото вдигане на залога, той кара колегите министри да жертват поне заложеното до момента, а именно социалните придобивки за работещите в двете министерства, чийто живот не се излага на риск (чиновниците). Това поне бе дискутирано в последните два месеца и липсата на такива мерки в първата чернова на проектобюджета отразява нежеланието на ресорните министри сами да реформират структурите си.

Опитвайки да запазят и без това ниската популярност на вътрешния министър от екипа й заявяват за приятелски настроената медия – „Дневник“, че Румяна Бъчварова може би не е знаела за поправките нанесени от Владислав Горанов.

След като ситуацията ескалира и полицейските синдикати заплашват с протести и напускания, двамата започват да търсят решение. За да не изглежда тотален разнобоят между финансовия министър и шефа на МВР двамата дават обща пресконференция, в която се обявяват за реформи.
Между това, което е внесено днес и гласуването на 2016 на второ четене ще минат между четири и шест седмици и дотогава реформите ще бъдат заменени с много по-смекчен вариант. Разбира се, съвършеното златно сечение ще се постигне след вещата намеса на министър-председателя Бойко Борисов, който до момента пази мълчание.

Дотук с интерпретациите

Уважаеми министри, вицепремиери и господин премиер. Така ли се прави политика? Наистина ли сте готови в името на икономии за 100 или 200 милиона лева да създадете шок в системите на отбраната и вътрешната сигурност в момент, когато полицейската институция и военното съсловие стават все по-необходими на държавата? Господин финансов министър, така ли се прави политика – чрез тайни вписвания и укриването им от обществото пред изборите?

Господин премиер, това ли наричате управление на държавата – всичко да зависи от един човек?

към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>