MF

Бюджет 2016 ще е с дефицит от 2% спрямо БВП, инфраструктурата остава приоритет

Свиване на бюджетния дефицит до два процента от брутния вътрешен продукт и 2.1% икономически растеж прогнозира правителството в проекта си за бюджет 2016. Документът е отразява управленските намерения на управляващата коалиция в средносрочен план, като показва планираното увеличение на пенсиите и приоритетите на кабинета, основен от които ще е инфраструктурното строителство.

„Регионалното развитие и благоустройството, както и развитието на транспортната инфраструктура на страната са сред ключовите приоритети на правителството и през периода 2016-2018 г. Реализирането на тези политики предполага водещо място на инвестициите в инфраструктура, като финансирането ще се осъществява както с национални средства, така и с подкрепата на оперативните програми и изпълнение на мерки, насочени към икономическо, социално и териториално сближаване“ се казва в изявление на финансовото министерство.

Без да уточнява с колко, финансовото министерство посочва, че увеличение на заплатите ще получат заетите в училищата и социалните работници.

Дефицитът за тази година ще стигне 3.3% от брутния вътрешен продукт (мерен по националната методология), като причината е ускореното разплащане по проекти от първия програмен период на еврофондовете и извънредни разходи за компенсация на освободени служители в различните министерства, обясняват от финансовото министерство. В изявлението обаче не коментират дали ще се наложи актуализация с цел да се узакони по-големия дефицит.

Минимално допустимият размер на фискалния резерв и през следващата година ще е 4.5 милиарда лева.

към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>