BB_Hek
Антон Хекимян може и да няма цици, но е удобен на премиера и му позволява да си говори каквито иска глупости. Кофти журналистика, но какво да се прави.

Мръсните дни не понесоха на президента и премиера. И двамата бяха като обладани от духове

В народните вярвания периодът от Коледа до Богоявление се нарича „мръсни дни“. Лоши духове и караконджули бродят по земята и търсят хора, на които да напакостят. Или да накарат самите хора да направят пакости. Изглежда сред най-засегнати от духовете на тъмната страна бяха президентът Росен Плевнелиев и министър председателят Бойко Борисов, или поне така изглеждаше от медийните им изяви.

Навярно Росен Плевнелиев е започнал да мисли за пенсионния си план, или някой го е хванал за т..ките, но държавният глава се показа във видеоклип, рекламиращ ски курорта „Банско“. В типичния си стил на повърхностно говорене „европейско развитие“, удоволствие на туристите, просперитет на местните жители, ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА каза, че трябва да има развитие на ски туризма в Банско.

Не в България, не в Пампорово, не в Боровец, а в Банско. Той не каза нищо за редките и застрашени растителни видове, не каза нищо за съжителството на ски индустрия и екосистемата, каза че трябва да се развива ски-туризма.

И го каза във видео, което тематично и във времето съвпада със серия видео клипове, рекламиращи Банско. Сякаш Плевнелиев вече е знаменитост, рекламно лице като Алберто Томба и Линдзи Вон, но не и държавен глава, който съзнава отговорностите си и необходимостта от баланс между обществените интереси.

Пренебрегващ факта, че през 2012 година наложи вето именно върху поръчковия закон, облагодетелстващ една олигархична група с интереси в банковия сектор и ските, Плевнелиев остана верен на стила си да демонстрира двойни стандарти. Не е ясно само какво е наложило тази промяна в поведението му.

И изявите на Бойко Борисов

Бойко Борисов пък реши да даде две интервюта – за вестник „Труд“ и BTV, в които изпрати няколко идентични послания по опорните си точки. Не че е лошо – всеки държавник трябва да мери посланията си, стига да не беше направил и страшно много неистини и глупости.

Например, премиерът нарече протестите срещу себе си от зимата на 2013 година „пуч“ и показа, че с нищо не е по-добър от социалистите, които обиждаха протестиращите срещу Пламен Орешарски, наричайки ги „платени соросоиди“. И тук не става въпрос за това дали в множествата има малки групи, платени клакьори. Става дума за това, че премиерът Бойко Борисов е същият реакционер, каквито бяха народни представители от БСП при летните протести и есенната окупация на Софийския Университет.

Другата доста по-често повтаряна заблуда беше за спирането и пускането на еврофондовете. След като през 2014 година плащанията бяха задържани заради проблеми в проекти, договорени при първото правителство на ГЕРБ, Бойко Борисов реши да припише (и за момента успява) своята вина на кабинета „Орешарски“.

Премиерът очевидно осъзнава, че парите на Брюксел текат в замяна на съответната външнополитическа ориентация и затова бе възможно отново да се отпушат потоците, след като ГЕРБ получи втори мандат. Въпросът със злоупотребите обаче остава актуален, както и жоменето на Брюксел, стига „нашето момче“ да е на власт.

Да си пожелаем малко повече мъдрост и критичност от масовото обществено мнение. Иначе президент и премиер ще продължат да се държат като обладани от духове по време на мръсните дни.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>