BB_London
Най-добрият начин да се измъкнеш от неудобните въпроси е, като накараш хората да ги зададат едновременно и не чуеш нито един от тях.

Последната иновация на правителството в областта на цензурата

Ако искате да цензурирате един журналист не е нужно да му казвате, че не може да пише добро, или лошо по конкретна тема. Достатъчно е, когато предложи нещо, което изглежда неподходящо да му кажете, че то не е интересно, или че са му слаби доказателствата. Въпрос на избор, едните издатели са честни с журналистите си, че трябва да жертват интереса на аудиторията, а други дори и със собствените си служители не проявяват честност. Известни са и случаи, когато рекламодател се е оплаквал от неудобен въпрос по време на пресконференция и докато журналистът се придвижи от събитието до редакцията, заповедта за уволнението му вече е била подписана. Срещата на министър председателя Бойко Борисов с представители на диаспората в Англия обаче бе нова висина в тази посока. 

Срещата не беше с журналисти, но последствията за имиджа на кабинета са катастрофални в очите на всеки трезво мислещ човек. За да не отекне с разрушителна сила в България, вълната от критичност трябваше да се отслаби.

Този път нямаше навалици от желаещи да се снимат с премиера.

Работейки в Обединеното кралство, получавайки доходи, които не зависят една или друга подчинена медия, хората не се страхуват да държат сметка на управниците си. Може би затова за първи път (след едно гостуване на мач в Разград) се случи множество българи на едно място да са враждебно настроени към точно този премиер. Екзалтираните момичета, които търсят прегръдката му липсваха ги нямаше. На тяхно място имаше хора, които не му вярват и навярно част от тях са емигрирали в годините, когато той е управлявал.

На тези хора Бойко Борисов трябваше да обяснява защо няма икономика, защо няма правосъдие, защо олигарсите пазаруват обезценени бизнес активи.

Иновацията

За такава маса от критично настроени българи трябваше да се предложи нещо по-различно. На тях не можеше да им се забраняват неудобни въпроси. Не можеше да се дават и неубедителни отговори с увереността, че няма да се посрещнат със „засечка“. За тези хора трябваше нещо по-различно и се оказа, че някой в посолството се бе погрижил чудесно.

Като се натикат стотиците желаещи да присъстват в малката зала на дипломатическата мисия, и като няма пространство за микрофон, който да се използва от питащите на ротационен принцип, нормално е да последва хаос. Човекът от последния ред иска да попита нещо, но да остане заглушен от някой пред него, а в крайна сметка се чуват въпросите на най-гласовитите. Уточняващите и засичащите въпроси идват спонтанно от няколко страни.

Хаосът в залата за срещата бе удобен единствено на правителството.

Премиерът млъква уж за да изчака възстановяване на тишината и избира кой от въпросите му дава повече възможности да се измъкне без да изглежда нелепо. Е, нямаше много такива вратички за измъкване. Като цяло гостуването беседата на Бойко Борисов с емигрантите напомняше за „Батман се завръща“, когато героят на Дани де Вито държеше реч, но Батман включи запис с негови предишни изказвания и хората започнаха да хвърлят домати по оратора.

В посолството домати не се хвърляха, но със сигурност министър-председателят би завидял на пингвина, който можа да извади картечница срещу тълпата.

Самозаглушаване

Записът по-долу е достатъчно  красноречив, но за хората, които не обичат видеото, ето резюме:

– за изоставането спрямо Румъния бе изтъкната по-добра усвоямест на еврофондовете

– на въпрос за доклада на Европейската комисия по въпросите на правосъдието премиерът препрати питането към правосъдния министър

– на въпрос за нарастващата власт на Делян Пеевски и дали Борисов се асоциира с него, премиерът отново излъга че от борба с контрабандата и корупцията са постъпили 2.84 милиарда лева повече бюджетни приходи през 2015 година (ето защо подобно твърдение е измамно).


По този повод потребителите във фейсбук започнаха да разпространяват записа със заглавие „Другата България“. Това наистина бяха други хора, отхвърлили хомота на автоцензурата и стремежа за оцеляване на техните работодатели . Затова и най-точното определение за тази среща е „във враждебна среда“. Те принудиха да се разработи ново средство за цензура – „самозаглушаване“.

към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>