zx620y348_1736166
Пълен провал за целия елит на ГЕРБ и всички негови глашатаи.

Осем пропилeни години, благодарение на ГЕРБ

Още през януари, когато финансовият министър Владислав Горанов заговори, че България ще поиска включван в ERM 2 (чакалнята на еврозоната), блог медиа „На стената“ написа, че това е блъф. Днес, когато правилността на оценката ни се потвърждава, обръщаме внимание на причините да се стигне дотук.

„Изпълняваме всички критерии за охрана на границите и няма причина да не ни допускат до Шенгенското пространство“. „Публичните ни финанси са едни от най-стабилните в Европейския съюз и няма причина да не ни допуснат до чакалнята на еврозоната – ERM2“. Тези мантри на управляващите вече толкова втръснаха на всички, че едва ли остана сериозен човек, който да им обръща внимание. През тази седмица обаче те добиха нов смисъл, а именно – на маркер за разминаването между въображаемия свят, в който правителството ни втълпява, че живеем, и горчивата реалност, за която ни напомнят така наречените европейски партньори.

В сряда доклад за напредъка на България като държава в интеграцията си с Европа, публикува Европейската централна банка (ЕЦБ). В него се посочи, че България е бедна и корумпирана държава, в която нарастването на доходите не е устойчиво. Освен това Българска народна банка не е независима, както трябва да бъде, а корупцията и неработещото правосъдие са проблем, който Европа не иска да споделя.

Впрочем, такава оценка получваме не за първи път. Разликата е, че тази седмица тя дойде като контраст на високата самооценка, която управляващите постоянно си поставят и широко прокламираните в последните пет месеца намерения на финансовия министър Владислав Горанов България да поиска започване на мониториновия период, след който да влезем в еврозоната. Точно потресаващият дисонанс между публичното говорене на българските управници и поредната лоша оценка, която получихме, е повод да се обяви, че за изминалите девет години, осем от които ГЕРБ управляват България, са загубено време. 

Пристигнали на власт с обещания да започнат нова ера в историята на България, ГЕРБ обещаха бърза интеграция в еврозоната и в Шенген. Девет години по-късно никое от тези обещания не е изпълнено. Под предлог „да търпим в името на светлото бъдеще“, ГЕРБ реализираха редица човеконенавистни политики и откровени глупости, с които постигнаха само номинално съответствие с критериите за стабилност на Европа. Реално обаче само се отдалечихме.

Списъкът с нелепите решения е дълъг:
– Опитите за самоцелно балансиране на всички бюджети от 2009 до 2013 година съсипаха малки и средни предприятия. Забавените разплащания по фактури за изпълнени обществени поръчки, както и неопределеното отлагане на дължимия за възстановяване ДДС кредит, дадоха конкурентно предимство на избрани фирми, докато мнозина от останалите бях принудени да прекратят дейност.

– Затягането на критериите за получаване на обезщетния при безработица, комбинирани със замразяване на пенсиите и минималната работна заплата от първия кабинет „Борисов“, принудиха рекорден брой българи да напуснат страната.

– Поддържането на номинална фискална стабилност, влоши качеството на образованието и здравеопазването, карайки хората да мигрират с мисълта поне техните деца да живеят в нормална среда.

– Икономиите на средства от фондовете за публични инвестиции правиха всеки бюджет от този за 2010 до този за 2013 година да бъде про-кризисен. Признанието е на самото Министерство на

финансите.

На деветата година откакто ГЕРБ започнаха да налагат помпозните си претенции, Европейската централна банка обясни, че липсва конвергенция. А това означава обществото да бъде по-проспериращо и по-богато, като с всяка година качеството на живот да се доближава все повече до това в Западна Европа. Последното стана ясно за самовлюбената върхушка на ГЕРБ едва в началото на тази година. Именно по тази причина в последните месеци премиерът Борисов започна да говори за увеличаване на доходите, а обект на арести се превърнаха нарастващ брой чиновници на местно ниво и кметове.

Най-вредният от всички икономисти на ГЕРБ - Симеон Дянков и неговият наследник Владислав Горанов, който видимо не оцени момента за присъединяване към ERM 2.
Най-вредният от всички икономисти на ГЕРБ – Симеон Дянков и неговият наследник Владислав Горанов, който видимо не оцени момента за присъединяване към ERM 2.

Когато става дума за увеличаване на доходите обаче интелектуалният потенциал в партията на Бойко Борисов остава толкова ограничен, че може да оцени единствено възможностите за повишаване на бюджетните заплати в рамките на съществуващото преразпределение на икономиката.

Тук трябва да се припомни, че през 2014 г. ГЕРБ отмениха дори необлагаемия минимум за най-бедните българи, под предлог че пазят догматичния плосък данък. Е, сега дори Европейската централна банка каза на управляващите, че могат да помислят за облекчаване на облагането на най-бедните. Предстои да видим дали някой в социалистическата партия ще събере кураж да изрече „отмяна на плоския данък“, или ще остави инициативата за това на някой друг.

Дейни участници в пропагандата на ГЕРБ бяха и напазаруваните интелектуалци

До тук можеше и да не се стигне, ако цялото управление на ГЕРБ не разчиташе на насаждани псевдоинтелектуални постулати от неправителствени организации на правителствена издръжка. Така наречените експерти от неправителствения сектор, иначе работещи по финансирани от правителството проекти, или субсидирани от фондации, подкрепящи ГЕРБ, също не повишиха интелектуалната висота на провежданата икономичска политика. Днес същите тези псевдоексперти се правят на изненадани и обидени от уж двойния стандарт, който Брюксел и Франкфурт проявяват. Те обаче не могат да си представят, че държавен дълг два пъти по-нисък от позволеното и политиката на бюджетни излишъци, в следствие на спестени инвстиции, означават пропуснати възможности.

Не трябва да се забравя и предложнието на един такъв експерт да се подложат на облагане с данък и пенсиите на възрастните хора, дадено в началото на 2010 г., когато стана ясно още през февруари, че планираните приходи няма да се изпълнят. Да, до там стигат самоусещането за превъзходство. Тук може да се изброят много неолиберални псевдоинтелектуалци, но на днешно време съставянето на черни списъци с цел публично заклеймяване е именно техен прерогатив, поради което тази статия няма да пада на нивото им.

Трябва да се отбележи и подкрепата на хора като Кристалина Георгиева, които създаваха усещане, че има международно одобрение за глупостите на ГЕРБ

Със сигурност обаче ще припомним отговорността най-високопоставения глашатай на ГЕРБ – Кристалина Георгиева. Бивш вицепрезидент на Световната банка и бивш еврокомисар Георгиева не се спря да ни залива с клишета от сорта на „да се простираме според чергата си“. Своя роля изигра и недоразумението Росен Плевнелиев.

Явно екзалтацията от новата му съпруга го е направила дотам сляп за реалността, че след срещата на европейските лидери в София миналата седмица, която завърши с провал, той заговори, че Борисов бил „Меркел на Балканите“. Чудно остава в кого и кога е бил влюбен Плевнелиев през 2013 г., когато наложи вето върху актуализацията на бюджета, или през 2010 г., когато в качеството си на регионален министър одобри актуализация със същите характеристики, парите от която отиваха главно именно в неговото министерство.

БНБ за собствена употреба

Европейската централна банка твърди, че Българската народна банка не е независима. Като аргумент сочи прецедента от 2009 г., когато новоизбраното Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, отмени решението на предходния парламент и смени един от подуправителите на БНБ. Да, девет години по-късно ЕЦБ дава този пример, наред и с други по-малко показателни. В един от по-старите й доклади като пример се посочи и предсрочното освобождаване на ръководството на Комисията за финансов надзор, което се случи през 2010 г. Тогава удобните медии на властта пускаха ласкателни статии, поясняващи, че е дошло „време за експерти“.

Само че това не остава незабелязано. И колкото и да се иска на ГЕРБ да продължат с човеконенавистната си политика, осигурявайки добруване единствено на собствената си върхушка и олигархичната си екосистема, ЕЦБ даде ясно да се разбере, че страна с такава политика не може да е част от еврозоната.

Tags , , , , , , , , , ,
към цялата статия

One thought on “Осем пропилeни години, благодарение на ГЕРБ”

  1. Пропилени за широкото общество, но не и за тях. Консолидираха управленската си машина с некадърен, но всеобхватен, репресивен апарат и купени евтино глашатаи. Липсата на обществен отзвук е най-плашеща – населението видимо няма дори елементарна представа как се управлява страната. Чете вестникарските заглавия и си вади изводите от тях. Добре, че е вашият блог, често пращам статиите на приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>