Трябва ли реалният растеж на БВП да отстъпи  по важност пред  неговото разпределение.
Трябва ли реалният растеж на БВП да отстъпи по важност пред неговото разпределение. Този въпрос вълнува все повече икономисти и ще бъде обсъден на конференция в London School of Economics на 12 август. / Снимка: Superbrands

Ще повиши ли заетостта 20-часова работна седмица

Докато едни хора се преработват, жертвайки личния си живот и времето за децата си, прекарвайки повече време в офиса и на път, други страдат от продължителна безработица и социално изключване. Смело предложение за справяне с този проблем отправя Хnew Economist Foundation (NEF). Неправителственото звено за икономически анализи, базирано в Обединеното кралство предлага намаляване на работната седмица до 20 часа седмично.

Ползите според анализа се крият в това, че работодателите ще възлагат същото количество работа на повече хора, като в същото време те ще разполагат с повече време за семействата и себе си, а в добавка ще се постигне и спестяване на енергийни разходи. Анализът, цитиран от the Guardian ще бъде представен в подробности утре на конференция в London School of Economics (LSE).

“Наистина ли живеем за да работим, и работим само за да припечелваме средства, с които да потребяваме. Няма доказателство, че по-кратката работна седмица ще понижи ефективността на икономиката“, коментира икономистът Ан Куут и посочи като пример Холандия и Германия като пример за държави, където работната седмица се свива, но държавите продължават да преуспяват.

Подобна позиция застъпи и лорд Робърт Скиделски, икономист и лектор в LSE според който растежът на брутният вътрешен продукт погрешно се представя като основна цел на икономическата политика. Вместо това, правилният въпрос е как се разпределят създадените доходи.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>