revenues

Увеличението на бюджетните приходи не е чудо невиждано, нито има чудеса в борбата с контрабандата (графики)

Един вестник пусна заглавие, че в бюджета ще влязат два и половина милиарда лева повече, заради преборената контрабанда. И заради този грандиозен успех към публичния сектор и народа ще потекат реки от пари. Е не е така. И всеки, който опитва да ви убеди в горното е рекламен агент на правителството.

А каква е реалността

Приходите за първите седем месеца на годината бяха обявени вчера. Общо увеличението им спрямо същия период на миналата година е 2.17 милиарда лева, а като темп се явява 12%. Какво обаче се крие зад това увеличение?

Развитието по отделните приходни пера показва, че най-сериозно е увеличението при постъпленията от фондовете на европейския съюз – 834 милиона лева, като по този начин съставлява 38% от общото повишение на постъпленията в бюджета.

В останалите 62% се вместват ДДС, акцизите, подоходните данъци, осигурителните плащания и общинските приходи.

Ако погледнем качествената страна на повишените приходи, ще видим, че на годишна база с двуцифрени темпове растат само постъпленията от ?ДДС – с 12% и от здравни осигуровки – с 10% (преводите от Брюксел не се броят).

В първия случай внушителното увеличение се дължи на извънредно високите приходи, събрани през януари, юни и юли. Всъщност едва през юли се наблюдава втори пореден месец, през който увеличението на приходите изпреварва значително темпа на икономически растеж и инфлацията и дава основание да се допуска наличието на извънредни фактори, чието влияние ще се окаже постоянно.

Относно скока на приходите от ДДС през януари,  два източника от сферата на публичните финанси го отдават на договорка с компании големи данъкоплатци да отложат свои плащания от декември 2014 година за януари тази  година.

VAT_july

Какво още може да увеличи приходите

Всъщност, че борбата с контрабандата осигурява огромния ръст на приходите е внушение, което опитват да направят премиерът Бойко Борисов и някои приятелски настроени медии. Подобни думи не са произнасяни от финансовия министър Владислав Горанов.

От него досега се знае за подобрената събираемост, но тя не е отдавана изцяло и само на борбата с контрабандата. Всъщност, освен на притискане на сивия сектор повишението може да се дължи на събрани просрочени задължения от минали периоди.

Основание за това дават увеличените по-бързите темпове, с които растат приходите от здравни и социални осигуровки, спрямо темповете, с които растат постъпленията от личен подоходен данък и данък печалба.
revenues_grouth_rate
Внушителният темп, с който на годишна база се увеличават преведените средства от Европейските структурни фондове, също се използва за целите на пропагандата, макар и да няма връзка с подобряването на събираемостта в бюджетните приходи.

Tags , , , , ,
към цялата статия

One thought on “Увеличението на бюджетните приходи не е чудо невиждано, нито има чудеса в борбата с контрабандата (графики)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>