Fans
Във футбола може би наистина има нещо магическо, след като е възможно мъже по къси гащи, ритащи топка, да поставят себе си в центъра на вселената и милиони други да им се връзват. Здравият разум обаче също трябва да пази границите си и точно това се случва при фалита на ЦСКА. / Снимка: Flickr.com, Shaun Duffy

Основи на финансите за фенове (предимно червени)

Синдикът на ЦСКА обяви стряскаща картина за финансовото състояние на футболния клуб. Данните предизвикаха вълна от спекулации, които могат да виреят само в среда на непознаване на икономическите реалности. Затова предлагаме няколко пояснения, които ще помогнат на привържениците да разберат случващото се и ролята на държавата в него.

Професионалните клубове развиват икономическа дейност – продават телевизионни права, сувенири, купуват състезатели с правата им и ги продават. Това е икономическа дейност и е редно за нея да се плащат данъци. За акционерните дружества законът изисква по-високо ниво на начален капитал в сравнение с всяка друга форма на стопанска дейност. Самият капитал е това, с което всяка фирма разполага преди да започне да прави разходи и приходи.

Какво става, ако един футболен клуб излезе на загуба?
Също като при нормалните фирми – загубата отразява разходи, което са по-големи от приходите. Тя се покрива със заеми и със намаление на собствения капитал. Ако загубата достигне размера на собствения капитал, само най-рисковите предприемачи са склонни да правят бизнес със такава фирма. Причината е, че ако отпуснат някакви средства в заем, или като аванс, няма никакво имущество, с което да се обезпечи техния интерес.

Защо е нужно да се открива процедура по несъстоятелност?
Колкото и да е необяснимо за феновете, но кредиторите на един футболен клуб имат своите права и техните интереси се поставят преди интереса на собствениците и феновете. Така поне е в държавите, които опитват да създадат добра среда за бизнес.

Какво означава процедура по несъстоятелност?
чава синдик, който първо да се погрижи за интересите на кредиторите, а след това на собствениците (и на феновете, евентуално).

Процедурата по несъстоятелност закрива ли един клуб?
Не задължително. Първо се преценява дали той може да бъде оздравен – да се продадат активи и да се потърси възможност за функциониране при ниво на разходи, което е по-ниско от приходите (тоест да се излезе на печалба). Това се описва в оздравителния план и трябва да се одобри от кредиторите. Ако оздравителният план е невъзможен, или се провали, закриването на клуба и разпродажбата на активите е неизбежно.

Виновна ли е държавата за състоянието на ЦСКА?
Държавата е разсрочвала близо десет години дълговете на ЦСКА. Това означава, че близо 10 години ЦСКА е получавала толеранс от данъчните служби и следователно от данъкоплатците. Това показва, че държавата по никакъв начин не е опитвала да съсипе футболния клуб?

Трябва ли държавата да спасява футболни клубове?
Ако държавата прави нещо, то го прави с парите на данъкоплатците. Сами преценете, при средна пенсия от 300 лева, и множеството страдащи от тежки болести, дали футболните клубове трябва да са приоритет на държавата.

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>