8061848106_73e348f06b_k
Осем лъчовият Union Jack, симвоадлежността на Нова Зеландия към британската общност може да отпадне от новото знаме на тихоокеанският доминион, чийто държавен глава продължава да е кралица елизабет втора. / Снимка Flickr.com

Нова Зеландия подготвя нов национален флаг без символите на Великобритания

По-малко от година след като преживя референдума за независимост на Шотландия, британската общност се изправя срещу нова центробежна сила. Нова Зеландия проучва възможността да смени знамето си и вече са съставени 40 варианта, като в 39 не се включва осем лъчевия символ на Великобритания – т. нар. Union Jack.

Само  един от 40-те  варианта съдържа в себе си Union Jack. Единствена връзка с Великобритания може да остане цветовата комбинация от синьо, червено и бяло.
Само един от 40-те варианта съдържа в себе си Union Jack. Единствена връзка с Великобритания може да остане цветовата комбинация от синьо, червено и бяло.


За решимостта на Нова Зеландия да се сдобие с нов символ говори фактът, че самия премиер Джон Кий има фаворит сред новите варианти.
„Ако знамето ни се смени, новият флаг трябва безпогрешно да се свързва с Нова Зеландия, да произлиза от нашата страна и да почита нацията ни като отворено прогресивно общество, което пази културата си“, съобщават от организацията, натоварена с подбор на вариантите.
В момента Union Jack заема една четвърт от знамето на Нова Зеландия в комбинация със съзвездието Южен кръст.

В новите предложения се залага на традиционните за Нова Зеландия символи – папратово листо, Кору (знакът на плодородието и силата) и отново Южният кръст. Не липсват и комични разработки като птицата киви, изстрелваща лазерни лъчове през очите си, например.

Селекция на най-оригиналните предложения.
Селекция на най-оригиналните предложения.

Химнът  на Нова Зеландия представлява молитва, в която  се иска защита дори и срещу корупцията

За момента не се споменава и дума за промяна на системата на държавно управление, при която държавен глава е кралица Елизабет втора. Остава обаче безспорен факта, че обществото се обръща все повече към своите уникални черти, за сметка на традиционните връзки с метрополията.
Нова Зеландия е част от британската общност (commonwealth) и подобно на Обединеното Кралство няма единен и всеобхватен документ, който да служи за конституция.

Вместо това, устройството на Нова Зеландия се базира както на законодателни документи на обединеното кралство, така и на собствени източници, като Хартата за правата и Законът за правата в Нова Зеландия.

Интересен аспект, за проумяване на новозеландската политическа култура е, че химнът на държавата всъщност е молитва. Това не е необичайно за страните от британската общност, също, както е нормално и в химна им да се съдържа текст на езика на колонизираното местно население – в случая маори.

Химнът на Нова Зеландия е уникален с това, че молитвата е за помощ държавата да остане почтена и честна, да бъде опазена от корупция, завист и омраза. А това вече отличава страната от много други и обяснява успеха на обществото да се просперира в условията на ниска престъпност, корупция и в ущърб на природата.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>