Министерство на финансите и Европейската комисия се разминаха в прогнозите си. Какво означава това?

forecasts

Министерсво на финансите и Европейската комисия се разминаха сериозно в прогнозите си за развитието на българската икономика и публичните финанси. Това стана при оповестяването на Конвергентната програма на България и средносрочната прогноза на комисията за развитието на икономиката до 2017 година. И двата документа са от вторник, а изводът от несъответствията между двете допускания е, че българското правителство вижда много по-розови перспективи, отколкото Брюксел.

От разминаването не произтичат автоматично вредни последствия за България, но е добре да се има предвид че реалността може и да не се окаже толкова оптимистична, колкото смята правителството. В най-лошия случай Европейската комисия може да санкционира държавата, затова че не предвижда мерки, с които да овладее бюджетния си дефицит.

Дали това ще стане, предстои да разберем след месец, когато комисията публикува коментарите си по конвергентната програма. В тях именно ще се види какво мислят европейските чиновници за разминаването между своите прогнози и тези на финансовото министерство.

Въпреки, че според ЕК правителството не смята да овладява дефицитите в публичния сектор, в следващите две години, това не задължително ще е вредно за икономиката. Издигането на балансирания бюджет в самоцел на фискалната политика също може да навреди и пример затова са бюджетите за 2009 и 2012 година.

Тревожно обаче е избягването на въпроса коя е фискалната позиция, която в най-голяма степен помага за създаването на заетост и устойчив растеж на икономиката и доходите. Без да се отговори на този въпрос дефицитите и дълговете винаги ще носят усещането за бъдещо увеличаване на данъците, но по принуда, а не защото такава е цената на дадена полезна политика, която стимулира растежа.

Много вероятен е и другият вариант, при който Министерство на финансите ще се окаже с по-точна прогноза. В този случай възможно обяснение ще бъде, че правителството нарочно си залага ниски цели, за да може да се похвали с преизпълнението им в края на годината.

Tags , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>