cigarettes
Ако тютюнопушенето не съществуваше като явление, човечеството щеше да боледува много по-малко. Но ако все пак сте решили да се тровите, добре е да не купувате контрабанда. Наистина ще помогнете и на пенсионните плащания и на държавните инвестиции. / Снимка: Flickr.com, Paul Ilechko

Как се разви контрабандата на цигари и колко губи държавата от нея

Цигарите винаги са били приоритет на организираната престъпност. В случай, че не знаете, всяка кутия цигари е със себестойност около 80 стотинки и и останалите пет лева от цената й са косвени данъци – акцизи и ДДС. Когато данъчната тежест на един продукт го оскъпи седемкратно, е логично както дисциплинираните престъпни групи, така и обикновените шанаджии да предложат нелегално произведени цигари, или такива, които са внесени контрабандно от чужди държави с по-нисък акциз. От това държава губи наистина милиарди.
В този текст и визуализацията към него предлагам анализ на сивия сектор на цигари в България, какви обороти формира той годишно, как се развива през годините и какво се случва на него в момента. Той ще стане и база за следващ анализ как да се тълкува новата акцизна политика на държавата в цигарения сектор.

Визуализацията се отваря само от устройства, които поддържат flash. Методологията й е следната. Базово допускане е, че в България се консумират около 19 милиарда цигари годишно. От тях около 2 милиарда не могат да бъдат от уловени от митниците дори и при най-добрите им усилия, защото става дума за пренасяне на допустими количества цигари.  Данните са с източник Министерство на финансите и Агенция „Митници“. Количествата обложени цигари за 2010 година са от отчета на митниците. В останалите случаи са смятани чрез деление на събраните приходи върху действащата ефективна акцизна ставка. Недостатък на модела е, че използва като делител общите приходи от облагане на тютюневи изделия, а те включват и насипния тютюн, който се свива ръчно от потребителите.
Визуализацията се отваря само от устройства, които поддържат flash. Методологията й е следната. Базово допускане е, че в България се консумират около 19 милиарда цигари годишно. От тях около 2 милиарда не могат да бъдат от уловени от митниците дори и при най-добрите им усилия, защото става дума за пренасяне на допустими количества цигари.
Данните са с източник Министерство на финансите и Агенция „Митници“. Количествата обложени цигари за 2010 година са от отчета на митниците. В останалите случаи са смятани чрез деление на събраните приходи върху действащата ефективна акцизна ставка.
Недостатък на модела е, че използва като делител общите приходи от облагане на тютюневи изделия, а те включват и насипния тютюн, който се свива ръчно от потребителите.

Няма да твърдя, че в момента лицензирани български производители на цигари са развивали и паралелна дейност по търговия с цигари без бандерол, но предлагам да се замислим какво точно имаше предвид министър-председателя Бойко Борисов, като каза че приходите са се увеличили, след като са поставили под наблюдение някои от цигарените фабрики. Във всеки случай едно е сигурно – черният пазар на цигари включваше поне в миналото и българска продукция.

Да се продават цигари, произведени и облепени с миналогодишни бандероли, бе толериран от държавата прецес преди 2009 година.

Преди влизането на България в Европейския съюз, както и в първите години след това, акцизните ставки се повишаваха с цел да достигнат минималните равнища за общността. По договорения график те трябваше да се достигнат през 2018 година, което предполагаше 12 години на плавни повишения.

При управлението на тройната коалиция шмекериите на цигарените фабрики очевидно не бяха най-голям приоритет на правителството. Затова и ставаше възможно в годината преди вдигането на акцизите да се закупуват огромни количества бандероли, с които да се облепят цигари, които ще се реализират през следващата година. Така фабриките създаваха огромни запаси от цигари, които щяха да реализират през следващата година, когато акцизите са вдигнати. Облепени със стари бандероли обаче, цигарите бяха на миналогодишни цени. Тези запаси бяха достатъчни да задоволят търсенето на пазара за период от три месеца до половин година и това си бе подигравка с държавата отвсякъде.

Когато на власт дойде първото правителство на ГЕРБ тази схема сякаш беше прекратена. Но това не означава, че загубите на държавата секнаха. По идея на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, а може по внушение от някой депутат, акцизите бяха повишени рязко с темпо по-високо от договореното с Европейския съюз.

При първото правителство  на ГЕРБ нарочно, или по недоглеждане държавата сама разду контрабандата на цигари, чрез рязкото и безсмислено вдигане на акциза.

Докато Дянков си мислеше, че наказвайки порока на пушачите ще напълни бюджета, в страната се развихри не виждана по размерите си контрабанда на цигари. Съчетанието от безработица и намаляващи доходи нито намали тютюнопушенето, нито увеличи приходите. Просто хората се насочиха към евтин тютюн от който ръчно да си свиват цигари и към нелегалния пазар на цигари.

Основен източник на цигари бяха бившите съветски републики, Македония и Сърбия, където Европейският съюз нямаше власт да налага високи акцизи и дори легално разпространяваните цигари бяха в пъти по-евтини от българските.

Освен това български производители също участваха в сивия сектор. Цигари, предназначени за износ към арабския свят се изнасяха през Македония и след това по транзитния си път през Гърция се връщаха в България през пристанищата Варна и Бургас.

Най-показателен е примерът от пролетта на 2010 година, когато на пристанище Варна беше заловен контейнер с български цигари. Така поне обясняваха митничарите по това време. Производителят обаче заяви, че това са имитации на неговата продукция и започнаха експертизи в български и чуждестранни лаборатории, чиито резултати от Агенция „Митници“ не се сетиха да огласят публично.

Някъде през лятото на 2010 година стана ясно, че Симеон Дянков има нов спин доктор в лицето на Ивайло Георгиев (човекът наистина бе добър в работата си). Та горе долу с идването на Ивайло Георгиев, Симеон Дянков започна да обяснява, че с рязкото вдигане на цигарите не се е целяло толкова увеличение на бюджетните приходи, но ударно повишаване на инфлацията във време, когато България не може да влезе в Еврозоната, за да има ценова стабилност по-късно, когато наистина еврозоната стане приоритет.

Наистина виртуозно извъртане в обясненията, което придава зачатъци на здрав разум в действията на най-хаотичния финансов министър в новата ни история.

Но фактите са си факти

През 2010 година обложените с акциз цигари намаляха от 16.2 милиарда къса (на фискален език всяка цигара е един „къс“, а една кутия съдържа 20 къса) на 9.8 милиарда къса, което прави темп на свиване от 39%.

Мислите ли, че това е обръщане към здравословния начин на живот? Аз не мисля. Всъщност всеки здраво мислещ човек бясняваше глупостта на Дянков да вдигне акцизите с факта, че един депутат от ГЕРБ притежаваше разпространителска мрежа за цигари и през нея се развива контрабанда. Накрая ГЕРБ се разделиха по нелицеприятен начин с въпросния депутат, но раздялата не дойде, защото осъзнаха неговата вредност.

Държавата подгони истински контрабандата, когато производството и дистрибуцията на цигари бяха консолидирани в ръцете на една популярна олигархична група.

Просто на олигархичната карта на България имаше имаше нови любимци – Цветан Василев и Делян Пеевски, които изместиха депутата на ГЕРБ като разпространител с новото си начинание Lafka. С приватизацията на „Булгартабак“, в която Василев участваше публично, а отскоро Делян Пеевски официално има дял, контрабандата стана конкурент не на държавната цигарена фабрика, а на олигархията. Веднъж консолидирани под общ контрол производството и дистрибуцията на цигари станаха източник на доходи за олигархията и тя си осигури държавна политика по преследване на контрабандата. Или поне на онази контрабанда, която не се контролира от олигархията.

При проучването за този текст се запознах с бизнеса на един дистрибутор на контрабандни цигари. Той държи „стоката си“ в дома на пенсионерско семейство, което познава, но с което няма никакви роднински връзки. За услугите си склададжиите получават своите цигари на себестойност, или поне така си мислят. Останалото дилърът си взима при гостуването си на въпросното семейство, всеки път, когато получи поръчка за поне два стека цигари.

Това, което човекът разказа е, че в момента дейността му е наистина затруднена, като е бил отрязан от достъпа си до български цигари и се налага да продава единствено нелегално внесени цигари от Македония. Те са си с бандерол, но заради ниския акциз вървят на цени от един лев по-ниски спрямо популярните български цигари. Човекът наистина съжаляваше за изминалите години, в които бизнесът му е имал много по-значителен мащаб.

„За“ или „против“ контрабандата

През последните месеци правителството поде две кампании срещу контрабандата на цигари съвместно с „Булгартабак“. В тях се призовава хората да не купуват нелегални цигари, защото по този начин не влизат средства в държавния бюджет. Това, което не се казва е, че контрабандата лишава от приходи и „Булгартабак“ и разпространителите на цигари, в този бранш вече публично интерес има и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Като изключим адекватният въпрос защо държавата не води кампания срещу самото пушене, което е доказано вредно, на дневен ред е питането, да се ощети ли държавният бюджет само за да се накърни интереса и на Делян Пеевски. На мен това ми звучи като да си запалим къщата за да изгори на някой съсед плевнята.

При всички прегрешения на Делян Пеевски, днес „Булгартабак“ осигурява бюджетни приходи. За тази година от акцизи върху цигарите се очаква да постъпят 1.9 милиарда лева и това прави почти 11% от всички приходи на Републиканския бюджет. А той субсидира и пенсиите, и националното участие в проектите, които се финансират от еврофондовете.

Консумирането на легални цигари кара и олигарсите да плащат данъци.

Казано по друг начин – за всеки 100 лева, национално съфинансиране на европейските проекти 11 лева идват от акциз върху цигарите.
При положение че Републиканският бюджет финансира половината от разходите за пенсии, излиза, че за всеки 100 лева получени от някой пенсионер, някой е купил една кутия цигари по легален път.

Всеки пълнолетен е свободен сам да решава как да постъпва в живота си, следователно и всеки пушач може да прецени за себе си дали да ощети държавата, само за да уязви индиректно Делян Пеевски. За мен обаче това е глупаво изместване на темата.

Ако мъжът, който е успял още на 33 годишна възраст е направил нещо нередно и в следствие на това е придобил редица бизнеси, най-добре е държавата да докаже нередността и да му отнеме бизнесите, а не да ги разрушава. „Булгартабак“ е един от най-големите данъкоплатци и един от най-големите работодатели в България.

Бизнесът на един друг олигарх беше разрушен от самия него, но в обществото още се спори дали не е трябвало да бъде спасен. Става дума за Корпоративна търговска банка. И след като половината от обществото се вайка, че банката е можела да бъде спасена, като само Цветан Василев се отстрани от управлението й, напълно логичен е въпросът: ще бъде ли наистина полезно за държавата, ако „Булгартабак“ се унищожи.

Аз не мисля така. Ако искате да рискувате да си докарате рак на белите дробове, да рискувате инфаркт, да развалите зъбите си – моля, пушете спокойно. Но ако все пак сте решили да се подложите на тези рискове, не е ли по-добре да спазите закона, да купувате легални цигари и с тях държавата наистина да финансира функционирането си.

Все пак и контрабандата бе създадена с политическото решение акцизът на цигарите да се вдигне. Така че не е сигурно дали контрабандата ще ощети  олигархията, или ще я обогати. Във всеки случай, консумацията на легални цигари, кара олигарсите да плащат данъци.

Tags , , , , , ,
към цялата статия

One thought on “Как се разви контрабандата на цигари и колко губи държавата от нея”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>