Какви са изводите от видеото на Цветан Василев и Иван Искров?

Всеки журналист е гладен за документи и видеоинформация, която да показва нещо важно за обществото и може да го изведе пред конкуренцията. Такава информация е и видеото от караоке партито на Цветан Василев и управителя на БНБ Иван Искров. Но докато материалът обикаля телевизионните канали и интернет медиите, редно е да се замислим кой го пуска, с каква цел, и защо въобще е правил такива записи.

Или отзад напред. Ако празнувате с приятели, вие няма да ги снимате с цел да ги компрометирате. За спомен, може би. Но не и с цел компромат. А това видео очевидно е пуснато с цел да компрометира Иван Искров. Искров си е виновен, задето си е позволил сближаване с Цветан Василев и поведение неподходящо за управител на Българска народна банка. И със сигурност можем да подозираме, че нередностите не се ограничават само до фолклорните предпочитания на Искров.

Но какво си е мислил Цветан Василев по това време? Достатъчно е умен да знае, и трябва ние също да го знаем – Иван Искров потъпква принципите за равна отдалеченост на централната банка от поднадзорните търговски банки. И очевидно Цветан Василев не е имал нищо против. Не е имал против да получава ласки от БНБ – отслабен надзор, скотско мълчание пред разкритията в медиите за кредитиране на свързани бизнеси и впоследствие безсрамно игнориране на разкритията.

Компрометиращо е не друго, а участието на Василев и обслужването от БНБ, което е консумирал, докато гуляе с гуверньора й.. Ако Искров пееше на сватбата на сина си, нямаше да има проблеми. И трябва да се запитаме защо Василев не е спестявал на приятелите си компрометиращи ситуации.

Моето обяснение е, че Василев е играл мръсна игра. Знаел го е, и се е застраховал, че ако някой се изправи срещу него, ще може да го унищожи в репутационно отношение. Видеото на Василев е полезно, защото сега вече няма съмнение, че Иван Искров е срам за БНБ и няма място там.

Но Цветан Василев е срам за банковата ни система и няма място в нея. И когато текат компромати, трябва да знаем, че това се прави от един човек, който опитва да завлече максимално повече хора в своето падение. Защото единственото компрометиращо, което виждаме досега, е самият Василев.

 

Tags , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>