orbyn
Джеръми Корбин обеща позабравения социализъм от старомоден тип. Това му помогна да оглави лейбъристката партия, но какво ли ще се случи в състезание с консерваторите. / Снимка: Flickr.com, Geoff Holland

Джеръми Корбин оглави лейбъристите и обещава да поведе Англия към нов стар социализъм

Истински социалист, чийто убеждения се простират някъде между идеите на Маркс и Кейнс, чист лунатик. Някъде между тези определения попадат повечето мнения на хората за Джеръми Корбин. Новият лидер на британските лейбъристи, който бе избран на вътрешно партийните избори в събота обещава да промени облика на партията си и след това цялата държава.

Опитвайки да настроят управлението си към схващането, че бедните могат да подобрят своя живот, само ако богатите и средната класа просперират, Тони Блеър и Гордън Браун спечелиха три последователни парламентарни вота. Това схващане някак си бе трудно за прилагане по време на световната финансова криза и необходимостта от бюджетни ограничения, което позволи през 2010 година консерваторите да се върнат начело на Обединеното кралство. В търсене на новия облик на британската левица, днес Джеръми Корбин обеща истински лева политика и постигна впечатляващите 59% от гласовете в лидерския вот още на първия тур.

Победата му, колкото и да е безапелационна, вече показа страха на умерените лейбъристи, след като няколко души отказаха да станат министри в правителството в сянка, което му предстои да одобри. Сред тях е и досегашният лидер Ед Милибанд. И това не е всичко. Най-сериозната атака дойде от Тони Блеър, който директно предупреди, че Британия не я очаква нищо хубаво, в случай, че Корбин поведе лейбъристите.

Ако конфликтът бе личен, това можеше да се разбере от намерението на Корбин да се противопостави на ангажиментите на Обединеното кралство в Близкия изток, но далеч не е така, а става дума за много повече.

Ренационализация на железниците, повторно отваряне на закритите въглищни мини, фундаментално преосмисляне на отбранителната политика и пакет от социални мерки са само част от обещанията на Корбин

Ренационализация на железниците
Ренационализация на енергийните  компании
Излизане от НАТО
Подслони за бедни и бездомни
50% жени в кабинета
Край на ядрената програма и подводниците „Трайдент“
Привличане на Хамас към мирния процес в Близкия изток
Подобряване на достъпа до образование
Увеличаване на корпоративните данъци за сметка на личните подоходни данъци

Corbyn_arrested
Бъдещият лидер на лейбъристите, арестуван на протест срещу апартейда през 1983 година – 11 години преди строят да падне. / Снимка: The Independent

И също като идеите му, личността на самия Корбин носи заряда на противоречието. От активист за равенство и човешки право до недодяланост и нетактичност, които му създават облика на остаряващ лидер от Сириза. И въпреки, че често за човек се съди първо по начина, по който се представя и след това по неговите дела, никой не може да отрече последователността на Корбин в отстояването на каузи, дори когато не са толкова популярни.

Още като гимназист, Джеръми Корбин се запалва по социалистическите идеи, членува в „Лигата против насилствени спортове„, работи като доброволец в Ямайка и се противопоставя на апартейда в Южна Африка. Интересен факт е, че той така и не завършва университет.

Как избирането на Корбин засяга България

Макар и фокусът на Корбин по адрес на имиграционната политика да са бежанците, той поддържа позицията, че хората, които пристигат в Обединеното кралство за да работят не са бреме а мотор на икономиката. По странен парадокс именно лейбъристите, които защитават интересите на работническата класа, твърдят че пристигащите чужденци не са заплаха за заетостта на „истинските“ британци, а консерваторите на Дейвид Камерън, който представляват горната половина на средната класа и предприемачите са против притока на имигранти.

Каквито и лупинги да са присъщи в името на привличането на гласове, обещанията в Англия са нещо, което политиците трябва да спазват. Затова и лейбъристите в момента се очертават като най-отворената към Европа партия и защитават в най-голяма степен свободата на придвижване на хора и работна ръка.

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>