Deficit_chart

Десетилетие на бюджетните дефицити

Поне още четири години бюджетен дефицит планираправителството, чийто премиер заяви, че иска да управлява поне още 20 години.

В конвергентната програма за периода до 2018 година,която скоро трябва да бъде публикувана, Министерство на финансите ще помести средносрочна бюджетна прогноза сдефицити до 2018 година включително. Само в последната година той ще се свие под 2% от брутния вътрешен продукт (подробности в графиката) .

Ако намеренията се изпълнят, държавата ще отбележи 10 поредни години на бюджетен дефицит и поне още четири години, считано от този момент, ще повишава своята задлъжнялост.  Тези планове изискват внимание, защотопреди пет години си беше чиста спекулация, да се мисли, чедефицитите ще доведат до повишаване на данъчната тежест, но днес е съвсем реалистично да очакваме такъв процес преди 2020 година.

За сравнение ще припомня, че в края на 2008 година държавата имаше рекордни спестявания във фискалния резерв и рекордно ниска задлъжнялост. Днес задлъжнялостта е двойно по-висока, а фискалният резерв е оглозган, до степен, да се запълва със заеми.

Въпросът е дали политиците ще имат кураж да заговорят затова, като за процес, който трябва да се управлява, или ще изберат отново да бъдем ударени с мокър парцал, както стана с Корпоративна търговска банка.

 

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>