Важните изводи от интервюто на Цветан Василев

Цветан Василев даде интервю за медията „Гласове“ на Явор Дачков и само за часове то се превърна в сензация. Измежду обвиненията на Василев към Делян Пеевски и Бойко Борисов се прокрадват откровени опити за заблуда на хората, някои от които Василев сам оборва със свои по-късни думи в същото интервю.
Мошеническият манталитет на мустакатия банкер се вижда и по твърдението, че е дал показания за политическия ни елит пред чуждестранни нотариуси, които да се отворят в случай, че почине.
Василев обяснява, че за да бъде успешна Корпоративна търговска банка, е трябвало да прави услуги на политическия елит, а по-късно уточнява, че точно такива услуги е описал пред нотариусите. Затова и посланието му, както аз го разбирам е следното:

„Падна ли, ще ви унищожа с разкритията си“

Адресати на посланието, както аз го разбирам, са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Сергей Станишев. Но забележете. Той не тръгва на война – не помества в интернет, всичко което знае. Просто намеква: “знам нещо и то може да ви унищожи”. А докато не прави публична информацията, с която разполага, Василев негласно заявява, че не му пука за обществения интерес и единственото важно е той да се разбере с политиците по собствените си въпроси. От това аз вадя и първият извод, като цел на този текст:

Никога не вярвайте на човек, който заплашва да повлече други с разкритията си. На него не му пука за вас, той мисли само за себе си.

Друга цел на Василев е да обори внушението, което управниците ни втълпяват, че Корпоративна търговска банка е била ограбена и затова се е наложило тя да бъде фалирана. Това не е нова конструкция в неговия речитатив и като цяло сме я срещали в много от неговите по-стари интервюта.

Аргументите му са, че банката е действала като инвестиционен фонд – придобива дружества, които преструктурира и след време продава на печалба. И така наречената дупка от 4 милиарда, за която говорят одиторите, всъщност били инвестиции в дружества като БТК, които имали висока фундаментална стойност, но заради политическата несигурност и произвол, днес пазарната им цена е катастрофално ниска.

Василев премълчава, че инвестиционните фондове набират пари от фондовата борса, или в частни преговори с отделни големи инвеститори, докато самият Василев обичаше да ползва депозитите на вложителите и на държавните фирми (срещу услуги за управляващите, както твърди).

Отдавна съм бесен на Василев, за безсрамието, с което се изправя пред хората и обяснява, колко хубаво е било за банката да действа като инвестиционен фонд. Това показва паралелната вселена, в която живее Василев. Той отхвърля постановката на съвременното банкиране, че банките набират средства от влогове, за да кредитират свои клиенти, докато Василев е набирал депозити, за да кредитира себе си.

За мен не е важно дали банката е била жизнеспособна, или не за отстраняването на Цветан Василев. Това е от значение за техническото справяне с кризисната ситуация в КТБ.

Но фактът, че е крил от депозантите си, как кредитира приоритетно свои проекти, е достатъчно тревожен и изискващ отстраняването му от ръководството на КТБ.

Забраната на банкерите да финансират свои инвестиции с парите на вложителите е принцип, който трябва да се съблюдава при всяка банка и трябва да се развие много подробно в банковото ни законодателство.

Третото нещо, което Василев опитва да внуши и с което аз съм склонен да се съглася, е че политиците опитват да завземат икономическа власт от олигарсите. Това става като ги накарат да припишат дялове от своя бизнес на подставени лица, които изпълняват нарежданията на един или друг псевдо държавник.

Макар Василев да не е човек, на който бих се доверил, това ще го приема като вярно изказване, защото подобни са и моите наблюдения.

Владимир Путин вдъхнови държавници от всякакъв калибър да намачкват олигарсите, които някога са забогатели благодарение на слабостта и корумпираността на държавата. Работата е там, че политиците не опитват да договорят по-справедливи взаимоотношения между обществения интерес и олигарсите. Целта на политическата класа е да превърне олигарсите поне в дойни крави, от които да получава отчисления. Амбициозната им цел е да изземат бизнеса им и да ги превърнат в обикновени мениджъри на някогашната си собственост.

Ако има нещо плашещо това е виновното мълчание на така наречените едри бизнесмени пред опитите на политиците също да се превърнат в олигарси. Точно мълчанието им струва повече от хиляди фактически доказателства.

Никога няма да забравя начинът, по който Пламен Стоянов, известен още като „Дамбовеца“ говореше за Бойко Борисов в интервютата, които даде за Сашо Диков преди няколко години. Човекът ръсеше предупреждения към премиера, осмиваше черните му колани по карате и заплашваше да го размята, ако имал кураж да му се изправи пред очите. Това Дамбовеца правеше в първите две години от първия мандат на Бойко Борисов, когато в държавата властваше страх от вихрещата се полицейщина.

И Дамбовеца до момента се очертава като единственият бизнесмен, който има кураж да се изправи срещу надигащата се политическа олигархия.

А ако това е единственото изключение от правилото, то имаме сериозен повод за размисъл.

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>