България тегли три заема за общо поне 1.5 млрд. евро

България започна предлагането на новите облигации, по силата на договора за 16 милиарда лева. На международните борси вече се предлагат три емисии, което означава, че изтеглените днес заеми всъщност ще са три. Първата емисия е със срок на обслужване 7 години, втората е за 12 години, а третата е 20-годишна.

Размер на емисиите не е посочен, което означава, че правителството ще разгледа офертите и ще одобри такъв обем с поръчки, какъвто реши.

Представители на пазара коментират, че за да може една емисия да хване окото на инвеститорите  в такъв случай, тя трябва  да бъде на стойност най-малко за 500 милиона. Ако това правило се приложи и към днешните емиси, това означава, че правителството ще изтегли заеми за минимум милиард и половина евро.

Цената на новите заеми не е ясна засега

В обявлението, което правят банките дилъри на емисията (HSBC, Societe Generale, Citi Bаnk и Unicredit) се казва, че книжата се предлагат с три различни стойности на доходността.

Тя се формира като добавка над средната стойност по офертите “купува” и “продава” на лихвените суапове със срочност 7, 12 и 20 години.

За 7 годишните добавката е 1.95 процентни пункта, за 12-годишните тя е 2.25 процентни пункта, а по най-дългата емисия – тази от 20 години добавката е 2.6 процентни пункта.

Да, звучи страшно сложно. Но цената на базовият актив, върху който се добавя допълнителната доходност по български дълг се изменя ежеминутно. Затова и доходността (цената на дълга) по новите държавни заеми ще стане ясно след приключване на емисията.

към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>