Soldiers
Съгласно наложената концепция за национална сигурност, българската армия трябва да поддържа боеспособни части, които да поддържат големите армии на НАТО. В мирни времена те често участват в международни учения, предимно с представители на американските въоръжени сили. /Снимка: Flickr, 7th Army Joint Multinational Training Command

Бизнесът на военните, обяснен в три графики

Професията на военния е една от най-рисковите. Негова работа е да лее кръв, да убива, и да жертва живота си, ако трябва. Но ако се случи военните да изтеглят дълга клечка и да не участват във война, веднага изникват спомени за военната служба – стрелби, учения, романтика и прехласнати жени, простотии. Без претенции за изчерпателност, в няколко графики показваме как е устроена армията и какво прави, когато не й се налага да се бие (при клик върху графиките, се отварят в по-голям мащаб).
NCO'sНай-на дъното са войниците и сержантите. Те не са завършили военна академия и никога не стават офицери (поне в мирно време). На шахматен език това са пешките. Работа  им е да изпълняват заповедите на офицерите, а свързващо звено са старшините и сержантите, които указват на войниците как точно да изпълнят заповедите на офицерите.

Незнайно защо, в държавите, които ценят военните си, политиците се обръщат първо към тях. В България те се споменават последни в обръщенията на президентите.
OfficersОфицерите са хора, завършили военни университети или академии. Тяхна работа е да взимат решения и да командват войниците си. Армията може и да защитава демокрацията, но не я прилага.
GeneralsГенералите  са най-тежките офицери. Често те седят в щабове и командват военните действия от километри. Често има изключения на отдадени генерали, които  се радват на висока популярност сред войниците си.

Tags , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>