вутов
Владимир Вутов пилее пари. Откога това е престъпление?

За главата на Владимир Вутов и бутилка Moet

Темата накратко:
– Владимир Вутов, синът на един от най-богатите българи е прахосал пари, колкото за един апартамент в луксозен френски курорт
– Политици и интелектуалци побързаха да анатемосат човека и семейството му
– Фокусирането над постъпката подведе общественото мнение в грешна посока и даде шанс на политически маргинали да се почувстват значими

От дълбока древност, та до днес множество общества поддържат традицията да правят жертвоприношения. За плодородие, да омилостивят боговете, или от благодарност. В днешно време корпорациите и политическите партии правят жертвоприношения на служители и мениджъри, когато прекрачат обществено допустимите граници за поведение. Целта е да се успокои бунтовното обществено мнение. Но какво да направи един баща, бизнесмен, чийто син е пръснал хилядна част от родовото богатство по екстравагантен и помпозен начин. Да, буквално пръснал – отваряйки бутилки шампанско в луксозен ски курорт? Бутилки, чието съдържание не се изпива, а се изпръсква по начина, който гледаме след всеки кръг на Формула 1.

Ако още някой не се сеща за какво става въпрос, център на този текст е Владимир Вутов, син на Цоло Вутов, за който вестник „Пари“ написа, че бил най-богатият българин. Та неговото отроче Владо, видимо от видеозаписи в интернет, отваря буз да изпива бутилките шампанско „Моет“, за които медии изчислиха, че са на пазарна стойност 40 000 евро. Горе – долу това е стойността на една скъпоструваща операция в чужбина. Има и по-евтини операции, има и по-скъпи. Но да, вместо да се къпе в шампанско човекът можеше да спаси един, или няколко човешки живота. И вместо да се превърне в ангел хранител, той предпочете да се изяви като глезено хлапе, пилеещо семейното богатство при това по най-помпозен и грозен начин.

Поведението на богаташкото отроче беше отразено от медиите широко, като водещите коментари бяха в две посоки:

– Вутов пилее пари, защото фамилията му ги е получила на готово от държавата
– Няма надежда честно да се забогатее, защото хора като фамилия Вунови изяждат възможностите на останалите

По същество и двете твърдения са неверни и в това ще се види по-надолу в този текст. Въпросът сега е, трябва ли принесем Владимир Вутов в жертва заради деянието му. Ако да, кой ще е безгрешният, който да хвърли камък по него? Къде точно е вината на Владимир Вутов? Трябва ли семейството му да се наказва за деянията на отрочето, каквито призиви се чуха през седмицата?

Ако човек се порови в интернет, лесно ще види снимки на милиардерски отрочета, които карат позлатени автомобили, ползват стодоларови банкноти като салфетки и пилеят богатството на родителите си по най-брутален начин.

Прахосничество и помпозност се демонстрират навсякъде по света

Ако човек се вгледа в биографиите на английския политически елит, ще види, че външният министър Борис Джонсън, както и предишният премиер Дейвид Камерън са бивши членове на „Буленгън клъб“ – сформирование на богаташки издънки, студенти, които обикалят няколко ресторанта на вечер, трошат навсякъде и после плащат щедро за щетите. За да бъде приет човек в това обединение трябва да изгори банкнота от 20 паунда пред очите на бездомник.

Освен в този клуб според неофициалната биография на Дейвид Камерън, финансирана от неговия враг в консервативната партия Лорд Ашкрофт, бившият британски премиер е членувал и в обществото „Пиърс Гавестън“, което е известно с хедонизма и хомосексуалните ритуали в редиците си. За да бъде приет в обществото, според книгата на Лорд Ашкрофт, Дейвид Камерън е трябвало да завре половия си орган в устата на заклано преди това прасе.

И това ми било премиер на велика сила, целувал ръката на английската кралица? Показателно за ценностите на британското общество е, че същият този лорд Ашрофт, който разбирайки, че въпреки даренията си, не може да си купи министерски пост, финансира кална кампания срещу лидера Камерън и днес спонсорира Имперският военен музей в Лондон, така че на цял етаж се разполага експозиция, финансирана от него.

Постъпката на Владимир Вутов показва лош вкус, но нищо повече

Та още ли намираме поведението на Владо Вутов за ексцентрично и неприемливо? Ексцентрично и неприемливо за кого? Няколко маргинални представителя на политическата класа опитаха да натрупат капитал на гъра на човека, заявявайки че шампанското било платено с народни пари. От обществените поръчки, които печелила фирмата на баща му? Дали обаче някой се запита каква част от богатството на семейство Вутови се формира от бизнеса с обществени поръчки и каква от минния бизнес? По-долу може да се види какви са постъпленията от минна дейност и как стоят спрямо останалите постъпления. След това ще може да се отговори на въпроса колко от шампанското е платено с обществени поръчки и колко с основния бизнес на фамилията.

Още ли някой смята, че парите за шампанското са дошли от обществени поръчки?
Още ли някой смята, че парите за шампанското са дошли от обществени поръчки?

Ако Владимир Вутов има вина за нещо, тя е, че не се държи както подобава на годините му. Простотии, които би трябвало да е направил преди 10 и 15 години не отиват на човек в средна възраст. Да, поведението му е комплексарско. Още по-комплексарско ще е, ако се потвърди, че в момента има кампания да се трие скандалното видео от интернет, като се плаща на сайтове за сваляне на статиите, а там, където е невъзможно, за набутване на публикациите по задните страници на търсачките.

Грешните изводи

Всяко осъждане, което стига по-далеч от това, е опит на едни хора да се почувстват значими, стъпвайки на малкия пръст на някой, с несъизмеримо по-голямо от тяхното богатство. Ами ако на мястото на Владимир Вутов беше Ивайло Пенчев, или Тео Ушев, или Христо Стоичков, или създателите на Телерик? Къде щеше да отиде тезата, че хората пилеят защото парите са нечестно спечелени от родителите им? Критиците щях да се ограничат само до забележки за светското им поведение.

Ако утре децата на тези богаташи първо покоение покажат ексцентричността на Владимир Вутов, къде ще отиде тезата, че прахосничеството е на гърба на отрудения народ? Трябва ли наистина да видим колосално прахосничество от милионер, който е честен, който не дължи богатството си на бизнес със държавата, за да осъзнаем, че лошият вкус е човешко право. И че осъждането му, също е право на всеки, но също и загуба на време. Ако някой се мисли за по-добър, нека го покаже. Смисълът на капитализма е богатството да остава семейна собственост и да се предава по наследство. Без значение дали някой от наследниците ще се окаже леке, или поне ще се държи като леке в някакъв момент от живота си?

Не помпозността на Владимир Вутов е причина за нещастието на българите. Много по-голяма причина е липсата на вяра, че всеки може да постигне нещо, ако си гледа работата, както и постоянното сравняване с този, или онзи.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>