20150524_154340
И в миналото държавни глави са критикували правителството, но Росен Плевнелиев е първият президент, показващ очевиден двоен стандарт.

Не очаквайте вето, Росен Плевнелиев отдавна е в режим на подмазване

Ако сте очаквали държавният глава да защити къмпингуването, като наложи вето на Закона за успройство на Черноморското крайбрежие, значи сте били наивни оптимисти. Президентът отдавна е минал в режим на подмазване в желанието си да получи втори мандат и в тази акробатика ясно е показал, че не хората, а олигарсите са истинските му съюзници.

Видеото, в което рекламира Банско бе само един симптом, но истинският проблем отдавна е бил на лице. Откакто на власт е второто правителство на Бойко Борисов, Росен Плевнелиев няма кураж да критикува, а се задоволява с половинчати послания  и постоянен страх да не настъпи министър-председателя. Доказателствата за това са няколко.

Отказ да свали доверие от правителството на ГЕРБ при провалената съдебна реформа

Отказ да налага вето върху законите, приети с мнозинство на ГЕРБ

Когато групите за натиск, искащи съдебна реформа, изразиха разочарование от капитулацията на Бойко Борисов пред ДПС и заговориха за предсрочни избори държавният глава заяви, че не му се прави трето служебно правителство. Разбира се, кое е обществото да предявява претенции пред президента, след като той си има свои собствени настроения. Ако се събуди на лявата си страна – ще прави служебно правителство, ако се събуди на дясната, няма да прави. Ако се събуди на земята, може да реши и да бъде истински държавен глава.

Въпросът не е в това дали съдебната реформа в проваления си вид бе правилна, или грешна. Държавният глава спести на Бойко Борисов онази критичност, която демонстрираше към управлението на Пламен Орешарски.

За да не звучат критиките голословно, ето и малко статистика. За последните  14 месеца на първия кабинет „Борисов“, президентската институция е използвала три пъти конституционното си право на вето. За 16 месеца управление на Пламен Орешарски, девет законопроекта на неговото правителство и подкрепящите го партии са получили вето. Откакто на власт отново е Бойко Борисов, за вече 17 месеца Росен Плевнелиев е наложил вето само един веднъж.


Доскоро преценката дали вторият мандат на Борисов е успешен, бе предмет на субективизъм (както между другото и днес). Рязкото прекъсване на обществени поръчки обаче показва сериозна нередност в работата на правителството и тя не е от вчера. На този фон, обаче държавният глава е наложил вето само веднъж, и когато има очевиден пример за лобизъм при забраната за къмпингуване, Росен Плевнелиев решава да сезира Конституционния съд. Не да върне закона за прегласуване, а само да пита Конституционния съд, дали има противоконституционни разпоредби.

Честито. Росен Плевнелиев вече доказано членува в клуба на политиците, които предпочитат да слугуват на олигархията, вместо да защитават обществения интерес.

Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>