1920x1080
Че набедените действат против интересите на България ще решава междуведомствен съвет. Председател ще е Министърът на финансите, а членове ще са по един заместник-министър на правосъдието, на вътрешните работи, на външните работи, заместник-изпълнителен директор на НАП и заместник-председател на ДАНС. Какво е общото? Че всички в Съвета са служебно зависими от премиера, от вицеремиера.

Специализираният съд не се закрива. Мести се в Министерски съвет

Най-мракобесният законопроект, който съм виждал в цялата ми 20-годишн практика на журналист, подготвя правителството, като инициативата е на „Продължаваме промяната“. Съпоставим със Закона за защита на държавата от 1924 г., документ със заглавие „Закон за мерки за превенцията и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на България“ ще позволява на правителството да изкарва български граждани и фирми трайно от икономическия живот, да ги лишава от парите им, акциите, криповалутите и други активи, и да ги обявява за врагове на народа и партньорите на България.

Финансовият министър става комисар по репресирането на неосъдени лица

Създава се нов правен статут – „лице, за което има данни“, данни, които не е задължително да са влезли в съда, или да са приложени към дело. Те обаче ще са достатъчни човек да бъд включван в Национален списък с лицата и Национален списък със свързаните лица.

В списъците ще попадат както физически лица, така и фирми. Формално, за тях трябва да има данни, че действат срещу интересите на България, или срещу интереси, които България се е задължила да опазва по силата на международен договор.

Върхът на изпълнителната власт и подченините й служби, ще лишават хора от парите им и ще решават дали да им ги отпуснат обратно

Че действат против интересите на България ще решава междуведомствен съвет. Председател ще е Министърът на финансите, а членове ще са по един заместник-министър на правосъдието, на вътрешните работи, на външните работи, заместник-изпълнителен директор на НАП и заместник-председател на ДАНС.

Какво е общото? Че всички в Съвета са зависими от премиера, от вицеремиера. Рисковете информация да се изкривява и тълкува извратено са повече от основателни. Кабинетът вече има опит в изнасилване на правоприлагането. Повече от половин година укрива становище на водеща американска правна кантора, на която е платил за анализ как ни касае глобалният акт „Магнитски“ и американските юристи (които не са случайни, и на които плащаме милиони) казват, че САЩ не изисква нито от чужди правителства, нито от чужди фирми, нито от чужди централни банки да блокират авоарите на санкционирани лица. Единствено държат банки да не осъществяват доларови преводи от името и в полза на санкционирани.

Кабинетът има опит в мачкането на опозиционери

Въпреки това управляващите запазиха черния списък, създаден при първите санкции за българи по „Магнитски“ месеци след като правното становище пристигна в Министерство на финансите, чак докато Върховният административен съд не го обяви за незаконен.

Така, едно от най-некомпетентните правителства в историята на България, което е доказало, че няма проблеми да репресира свои граждани и фирми без влязла в сила присъда и на своя глава укрива познание за естеството на международни санкции, заради които е изготвен скандалният законопроект, ще превърне репресирането в законен акт, който може да се налага по решение на изпълнителната власт.

Крайният резултат е нов специализиран съд, но в Министерски съвет

Смятате, че закриването на специализирания съд е нещо хубаво? Не бързайте. Закрива се институция, в която производство може да започне по информация на ДАНС или ГДБОП, но магистратите са независими по Конституция. Дали ще запорират имущество, дали ще повдигнат обвинения, зависи от прокурорите. Дали ще хора ще се осъдят, зависи от съдиите. От информацията, с която разполагат. От процесуалната й годност – тоест, дали ще издържи в съда.

Не вярвате, че специпрокуратурата и съдът са били независими? Смятате, че са били част от завера с изпълнителната власт за да бият неудобни? Радвайте се, занапред няма да се иска толкова много администрация и разход на човешки труд. Всичко ще се решава от службите и правителството.

Партии ще се оставят без субсидия. Фирми ще се изваждат от икономическия живот.

Кирил Петков, Асен Василев и техни подчинени ще рашават човшки съдби. А ако утре някой приеме, че да плащаме за скъп газ е било против интересите на България?

А ако утре на власт дойде правителстно, което със състава си плаши активно протестиращата част от обществото, политическото й представителство в лицето на ДСБ, ДБ и ПП, както и олигарсите зад тези партии?

Не приемайте закони, легализиращи правния произвол. Един ден, може да станете техни жертви.

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>