lomu

Властелинът си отиде

Джона Лому, най-зрелищният ръгбист на съвремието и първата глобална суперзвезда на спорта, почина след дълга борба с бъбречната недостатъчност. С 37 есета в 63 мача за All Blacks в кариера, прекратена на 27-годишна възраст, Джона Лому е вторият легендарен играч, който Нова Зеландия губи през тази година в която спечели втората си световна купа. През май в автомобилна катастрофа във Франция загина Джери Колинс.

Тъжната вест за Джона Лому не е изненада. Още преди 19 години той е диагностициран с рядко заболяване на  бъбреците, а през 2004 година му е присаден нов бъбрек, дарен от новозелндския радиоводещ Грант Кереама.

Седем години по-късно трансплантираният орган спира да функционира, а през 2013 г. слух за смъртта на Джона Лому обиколи света на ръгби. Макар да последва облекчение, остана притеснението, че този момент все някога ще настъпи.

Последното напомняне дойде през август, когато в серия от изяви за реклама на предстоящото световно първенство, Джона Лому даде интервю, в което заяви, че би се чувствал късметлия, ако доживее да види децата си как навършват 21-годишна възраст.

JL

От днес името на Джона Лому отново ще се свързва само със спорта.

Той е роден на 12 май 1975 г. в Оукланд, Нова Зеландия, но предците му са от Тонга.

Първоначално Лому играе в схватката, но всички ще го запомнят с мощните си пробиви по крилото. Самият той нарича преквалифицирането си „най-добрия ход, който съм правил“, а в клиповете в youtube обясняват защо.

По този повод крилото на „Тулон“ Дрю Мичъл заяви: Джона Лому е и ще остане най-великото крило в историята на ръгби“.

Кариера му започва в Оукланд Блуус, а през 1994 година поставя рекорд за най-млад играч в редиците на All Blacks. Дебютът му е срещу Франция в Крайстчърч, а с възрастта си от 19 години и 45 дни Джона Лому подобрява рекорда на Едгар Ригли, поставен през 1905 година.

Макар кариерата му за All Blacks да е кратка и да приключва на 27 годишна възраст за това време Лому отбелязва 37 есета в 63 мача. Той прави няколко завръщания в професионалния ръгби спорт, включително и за отбори в Европа, като за последно играе в Marseille Vitrolles Rugby в сезона 2009-2010.


Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>