raeva
Освен със спортното натоварване ансамбълът по художествена гимнастика трябва да се бори и с медиите, които не виждат къде е границата на приличието.

Илиана Раева унижи Миролюба Бенатова за некоректното й интервю (коригирана)

Притеснена, прегоряла, или жертва на амбициозна треньорка? Вече няколко дни медиите занимават хората с опита за самоубийство на едно момиче, нейното възстановяване и мотивите за крайната постъпка. Стигнаха и до Израел, където Миролюба Бенатова интервюираше шефа на федерацията Илиана Раева. Съмнение няма, че Раева трябваше да изглежда лоша. Свръхамбициозен фюрер, засенчващ дори и подполковник Нешка Робева. В тази статия обаче няма да се говори за справедливост и разпределение на отговорностите за трагедията с Цвети Стоянова. Тук ще стане дума за журналистическата агресия и преминаването на границата.

Всъщност, Миролюба Бенатова задаваше относително адекватни въпроси на ситуацията. Художествената гимнастика  за България е натоварена със символизъм като плуването за Източна Германия и леката атлетика  за Русия. Само че тук не става дума за мускули и тестостерон, а за жени. Момичета, които достигат върха на кариерата си на 19-20 годишна във възраст, когато мъжете все още се водят за юноши старша-възраст и треперят дали ще оцелеят в прехода от юношеския към мъжкия спорт.

Дали Илиана Раева третира гимнастичките си със смазваща строгост, е въпрос, на който няма да получим отговор. Медиите обаче направиха достатъчно за да създадат такова усещане.

На тази възраст гимнастичките знаят, че или трябва да постигнат нещо много голямо, или ще напуснат спорта без да са записали имената си със златни букви в неговата история. Затова и напрежението навярно е огромно. Няма  интервю, в което тази крехки създания да не заговорят колко много тренират и колко малко се хранят. Как се отпускат на купон максимум два пъти годишно. Тоест, за всички е ясно, че има непропорционално голямо напрежение върху характери, които далеч не  са оформени, камо ли да бъдат калени.

В този смисъл журналистът Бенатова водеше интервюто точно както би трябвало  да се води. Със строгостта на анкетна комисия, която трябва да установи ако е имало някакъв провал на ръководителите  и да се разпишат нови процедури, които  ще гарантират, че  такъв няма да не се случи отново. Не стана ясно само защо трябваше интервюто да се провежда преди самото европейско първенство и да се притесняват допълнително останалите гимнастички.

Без да съм фен на Илиана Раева обаче много се зарадвах, когато започна  да отговаря с агресия на въпросите на Бенатова. Наистина, погледът й често се насочваше нагоре вляво, което психолозите приемат за неискреност, но в някои моменти Раева буквално накара журналистката да се притесни, че изглежда неподготвена и излишно злонамерена. Ето как протече този момент от интервюто:

– Как успяхте да ги задържите да играят?
– Ами не знам, много им говорих. Аз  казвам… „госпожо, човешко е да не участваме“. И аз им казвам, че не  това  е голямата човещина да не участвате, а вие заради нея трябва да го направите. Те искаха да си тръгнат. Не се прави така. За мен беше как да ви кажа, на живот и смърт, да ги убедя, защото те дойдоха в моята стая да ми кажат, че си тръгват.
– Защо ви беше на живот и смърт?
– Защото беше много важно да преодолеят този ужас  и да успеят. Да успеят да го преодолеят. Дори да го направят за нея. Това е сила.
– А ако това ще ги накара да се чувстват виновни цял живот?
– Че са играли? Напротив, те в момента… ще ги видите. Не знам, ние с вас сме от различни планети. Това държа да не го изтриете. Значи това може да го каже само един човек, който никога не е бил спортист и никога не се е изправял в много тежка ситуация житейска.
– Какво ще кажете на тези, които ви искат оставката и смятат, че трябва да понесете отговорност.
– Кои са тези, кои са тези?
– Въпросът е дали ще я подадете. Дали, някой ви я иска, или не, ако вие мятате, че е редно да я подадете, ще я подадете.
По-тъп въпрос никой не ми е задавал и повече няма да ви дам едно интервю. Интересува ме  истината, само че аз още не я знам.

Не, че ще прекарам безсънни нощи, ако Илиана Раева ме осъди на вечно игнориране. Водещата обаче показа непочтеност и тотално непознаване на спорта и спортната психология.

Тя нямаше куража лично да попита Илиана Раева дали е прекалила със строгостта и амбицията си. Нямаше кураж и да зададе от свое име въпроса за оставката на Илиана Раева. Включи типичния за водещите похват „хората говорят“, как ще коментирате. И си получи заслуженото. Непочтен бе и опитът да представи момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика като заставени да се състезават, в момент, когато трябва да стоят пред болнична  стая, или да се молят в храм. Вместо да страдат, по суворовски те решили, или били накарани, да преглътнат емоцията си и да положат онова усилие, което ще осмисли три четвърти от живота им. Сякаш не са за това европейско в последните години.

Жалко че повече хора не отстояват позициите си пред медиите, както прави Илиана Раева.

Между другото, при първия мач на „Левски“ след катастрофата на Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков, треньорът Йончо Арсов казва на играчите само четири думи: „Знаете, за кого играете“.

Реакцията на Илиана Раева е най-адекватното нещо, което човек е правил при проявата на журналистическа агресия и може само да се съжалява, че повече хора не постъпват така, когато някой представител на медиите отиде при тях, предварително издал своята присъда, чакайки неговия събеседник единствено да се признае за виновен.

Корекцията е в първия абзац и касае позицията на Илиана Раева като председател на управителния съвет на федерацията по художествена гимнастика. В първоначалния текст беше обявена за треньор.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>