NSI
Точно при тези данни на НСИ няма как да се допусне неволна грешка.

В България вече умират двойно повече хора от миналата година

Още по време на първата карантина през март и април конспиролозите попитаха защо не се съобщават поотделно данните за починали от ракови заболявания, сърдечно-съдови заболявания, диабет и т.н. В края на тази година, най-после могат да получат свой отговор, макар и косвен.

Заболяванията, за които те говорят формират общата смъртност в България. Тя се мери от Националния статистически институт чрез данните за починалите в страната по седмици. Е, ако няма скок на починалите от ракови, сърдечно-съдови заболявания и диабет, а такава лекарите не докладват, може да се заключи, че именно коронавирусът е причина за скока в умиранията през последния месец и половина.

Статистиката на НСИ показва, че починалите по седмици устойчиво се увеличават от средата на октомври насам. През третата седмица на ноември те са двойно повече от починалите през третата седмица на ноември миналата година. 
Всичко това съвпада с претоварването на здравната система и практическото отсъствие на мерки срещу пандемията от началото на есента. Дори и където имаше въведени мерки – градски транспорт, магазини и т.н., те не се спазваха, и не се осъществяваше контрол за тяхното спазване.

С мерките през пролетта управляващите си купиха време да подготвят здравната система за втора вълна на коронавируса. Това време се пропиля в джипката на премиера.

Резултатите са ясни – когато управляващите налагаха дисциплина през пролетта, България беше сред отличниците по противодействие на коронавируса. Тази есен, когато същите управляващи се страхуват да не ядосат още някоя част от обществото, след като така наречените „умни и красиви“ вече трамбоват жълтите павета, резултатите са налице.

Каквото и да говорят минитрите на ГЕРБ, не могат да променят факта, че вече умират двойно повече хора. Със сигурност в групата на починалите има болни и от други заболявания, които не са получили медицинска помощ. Факт. Но никой не може да обясни, защо се допусна претоварването на здравната система. Управляващите имаха цялата късна пролет и лято да подготвят здравеопазването за втората вълна на коронавируса. Но не го направиха.

Не подготвиха ковид болници. Не направиха центрове за предварителна оценка, където истински нуждаещите се от помощ да се приемат, а хипохондриците да се връщат у дома, знаейки, че лекар ги е оценил като леки случаи. Така и те щяха да са спокойни, и системата нямаше да се напълни с хора, които нямат нужда от болнично лечение. А нямаше да се случва и болни хора да издъхват, докато чакат прием в болниците.

Правителството не организира дори простото оценяване на случаите от медицинско лице – кои са за болница, и кои за домашно лечение.

Между другото, като стана дума за хипохондрици и реално нуждаещи се от помощ, си струва да обърнем внимание и на социолога Андрей Райчев. При гостуването си на Слави Трифонов миналата седмица, Райчев обясни, че здравето не е най-важното.  Интересно е как Райчев ще коментира статистиката за двойното нарастване на починалите. Това гангстери ли са, които си отиват на мутренския принцип „много здрави умряха“ (убити от представители на враждуващи групировки), или хора, които преди да починат са се разболяли.

Андрей Райчев, който е много смел да обяснява, че здравето не е най-важното, ще е добре да обясни и къде дъщеря му Ружа е снимала танцувалното си клипче от стая, приличаща на болнична, където от три легла, само едно видимо се използва.
20201202_145121
Значи ли това, че дъщеря му е била хоспитализирана в стая, в която няма други? Значи ли това, че здравето на дъщеря му все пак е по-важно от общата второстепенност на здравето на хората, за което говори като социолог при Слави Трифонов.

Ако Райчев и дъщеря му не опровергаят общото усещане, оставено от публикацията на ПИК, че докато системата се задъхва, а таткото плямпа, как здравето не е първостепенен приоритет, ще излезе, че вършат обратното на това, бащата говори. А именно – пазят се педантично и може би дори заемат лечебен капацитет в системата, който иначе може да послужи за лечение и на други болни.

Дори и да приемем, че Ружа Райчева не е хоспитализирана в самостоятелна стая, която иначе е за трима, думите на татко й пак остават във въздуха. Докато обяснява, че здравето не е най-важно, броят на починалите на годишна база се удвоява. И коронавирусът се очертав като водещ фактор в тази черна статистика. ТочВнимавайте по акъла на какви авторитети се водите.

Tags , , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>