cigarettes

Защо последните данни за контрабандата на цигари звучат съмнително?

Дялът на контрабандните цигари в потреблението на българските пушачи е 13.4%, сочат резултатите от проучване, което ежегодно се провежда по поръчка на българските производители и най-големите вносители на тютюневи продукти. Основната част от контрабандата са цигари, предназначени за безмитна търговия, които след продажбата им в такъв тип магазини се връщат за продажба в България.

Данните за незаконното производство и дистрибуция на цигари (наричани за по-лесно „контрабанда“) са много важни, защото показват каква част от потреблението на цигари остава необложена с данъци и вместо да формира бюджетни приходи, увеличава богатството на организираната престъпност.

По принцип равнище от само 13.4% би трябвало да е радващо, но аз се усъмнявам дълбоко в точността на представените резултати по няколко причини.

Ако статистиката нарочно се поднася в светли краски, значи и тези, които я поръчват, имат изгода от контрабандата.

На първо място, дял от само 13.4% означава, че потреблението на цигари рязко се е свило през последните години и българите водим много по-здравословен начин на живот. Втората причина за притеснение е самата методология на проучването, която включва проверка на празните кутии от цигари, събирани в 14 големи града. Технологията е следната – нормално облечени хора, видимо по-състоятелни от типичния профил на ровещите в кофите за боклук, преравят кошовете за отпадъци след стъмване и събират за анализ намерените цигарени кутии. Така винаги съществува риск ограниченият обхват на проучването да доведе и до подвеждащи резултати.

Въпросът е, нарочно ли се представя захаросана картинка, или наистина имаме сериозен напредък в борбата с контрабандата. За да отговорим на този въпрос трябва да видим не само данните за приходите от акцизи, но също така и конкретният брой на обложените количества цигари. В миналото Агенция „Митници“ разпространяваше такива данни с годишните си отчети, но впоследствие престана.

Подробен и убедителен анализ за потреблението на цигари липсва. Затова най-точни са оценките давани от митниците във времена, когато не са имали изгода да лъскат имиджа си.

През 2009 година един от заместниците на Ваньо Танов коментира неформално пред журналисти, че нормалното потребление на цигари в България е 19 милиарда къса (един къс е една цигара), като в годините преди вдигане на акцизите се наблюдава повишаване на обложените количества, защото производителите се запасяват с евтини бандероли, с които да облепват и цигарите произведени в следващата година (тази практика беше пресечена през 2010 г.). От тези 19 милиарда около 2 милиарда, или 10.5% бяха цигарите, които напълно законно можеше да се внесат в България при пътувания в чужбина.

Или казано с по-прости думи – висшият митничар обясни, че около 2 милиарда цигари винаги ще останат неуловени от митниците, а те трябва да се стараят да обложат останалите 17 милиарда, които хората пушат.

Точно с прилагането на това твърдение в модела на визуализацията (линк към нея ще откриете под този абзац, но той не се отваря от таблети и мобилни телефони) през 2010 година можеше да се изчисли, че заради поскъпването на цигарите в следствие на по-високия акциз, броят обложени цигари е с 40% по-нисък в сравнение с 2009 година. В този спад от 40% трябва да се търси общият резултат от три фактора – намаляване на тютюнопушенето, миграция към насипния тютюн за ръчно свиване на цигари и контрабанда.
cigarettes

 

От тогава настъпиха няколко промени

През 2011 година облагането на насипния тютюн се изравни с това на цигарите и в крайна сметка ръчно свиваните цигари, отново се потребяваха само от хора, които предпочитат да пушат по този начин. За тези, които търсеха законно предлагани цигари насипният тютюн и фабрично свитите късове станаха на една цена.

Другата промяна бе, настъпила от тогава бе, че при завръщане от чужбина човек може да носи със себе си не два стека, а само две кутии цигари. Ако приложим тази логика към стария модел, това ще означава, че количеството на цигарите, които може законно да се внесат без облагане пада на от два милиарда на двеста милиона.

И сега какво можем да кажем за 2015 година. Приходите от акциз на тютюневи изделия за деветте месеца на годината са с 13.5% по-високи в сравнение с деветмесечието на миналата година и ако приложим този темп на нарастване към цялата 2015 година ще се окаже, че в нейния край държавата ще е събрала 2.02 милиарда лева от акцизи върху цигарите. Да, но ако приемем че потреблението на цигари е същото като през 2010 година то потенциалните приходи трябва да са 2.6 милиарда лева. Или отново поне 30% от цигарите в оборот на вътрешния пазар са доставяни по контрабандни канали.

Дали поръчителите на проучването, сочещо толкова оптимистична картина от 13% контрабанда и съответно неговите автори са прави, или грешат не мога да твърдя със категоричност.

Едно обаче е сигурно. Докато не се предоставят убедителни оценки за спада на тютюнопушенето в България, ще има основание да се смята, че контрабандата е между два и три пъти над официалните данни.


Tags , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>