KRIB1
Лакмус за личността на здравния министър Петър Москов ще е да пази ли поста си, или да последва ДСБ в опозиция.

Вартоломеева нощ за министрите на реформаторския блок праща ДСБ в опозиция?

Демократи за силна България (ДСБ) е на път да стане опозиционна партия, първоначално като част от Реформаторския блок, а впоследствие и извън него, научи „На стената“. Причина за обрата в отношението им към премиера Борисов и партията му ГЕРБ е назряващ ремонт в кабинета. В резултат от преустройството се очаква поста си да загуби правосъдният министър Христо Иванов, като задълженията му поеме Меглена Кунева, или нейната дясна ръка Даниел Вълчев.

Силното желание да се реанимира политическата кариера на Вълчев може да доведе до смяна на образователния министър Тодор Танев, който в момента е защитаван от партията на Меглена Кунева, докато ДСБ искат смяната му. Рискът Танев да загуби поста си ще стане по-сериозен, ако Кунава оглави правосъдното министерство и все пак остане ресурс за уреждането на Даниел Вълчев.

Това допълнително ще обтегне отношенията с ДСБ, защото те също имат номинация за нов образователен министър и лобират за неуспелия кандидат за ректор на Софийския Университет – професор Тони Спасов.

Според източник на „На стената“ най-вероятната развръзка е ДСБ да загубят влиянието си и върху двете министерства – правосъдното и образователното, в резултат на което да изострят езика си срещу управленската конфигурация. На по-късен етап дори се очаква и да напуснат Реформаторския блок, който дори повече ще заприлича на обединение за интересите на своите лидери.

Последната министерска смяна на дневен ред е тази на военния министър Николай Ненчев, но за неговото място домогванията са на президентското движение АБВ. Техният първи кандидат за военен министър ще бъде генерал Михо Михов, но шансовете му са малки, заради евентуално неодобрение от водещи страни партньори в НАТО.

Или да си го кажем с други думи – генералът харесва МИГ 29, а кариерата му като военен приключва преди да влезем в НАТО и опасенията са, че може да се окаже лобист за руските интереси. Толкова. Фактът, че оглавява генералния щаб по времето на Иван Костов и че е бил последователен в призивите си за съхраняване на военната ни авиация, може бъдат забравени, само защото човекът не одобрява поголовните съкращения на въоръжените ни сили и иска подготовката на резерв, включително и от наборници. Звучи, малоумно, нали?

Това, което със сигурност действа като възпиращ фактор е, че подобен ремонт на кабинета ще се приеме като своеобразна вартоломеева нощ, в която реформаторите биват посечени, а партията на Кунева оцелява заради адаптивността си и готовността за пореден път да зареже принципите в името на властта.

Представете си – вицепремиери в тройната коалиция, от които Бойко дойде уж за да ни спаси, сега стават негови крепители. И пак тези вицепремиери правят това, макар че през 2013 опитваха да се покажат като разумното дясно – не омърсено от олигархичните зависимости на Борисов и Орешарски едновременно. Не е ли ирония.

В крайна сметка смяната на Иванов, Танев и евентуално на Ненчев ще трябва да се мотивира с нещо. И най-удобно ще е да се каже, че те не реформират секторите си, поради което присъствието им е станало излишно, ако ще дори и да се загуби и подкрепата на партиите, които ги поддържат.

Единственият проблем е, че няма премиер реформатор, който да ги сменя в справедливото си недоволство. Напротив, просто ще е поредната маневра за укрепване на личните позиции. Честито на всички наивници срещу задкулисието. Дано този път узреете да скачате за идеи, а не за личности.

Tags , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>