nintchdbpict000331467305
Причините за пожара в Grenfell Tower тепърва ще се разследват. Тежкото пожание на лондонските противопожарни служби обаче е безспорно, а аналозите с България са очеизваждащи.

Когато пожарникарите станат и парамедици

Военните, полицаите и пожарникарите често се приемат за паразити от най-гласовитата прослойка на обществото ни. Постоянните призиви за орязване на социални придобивки, отмяната на ранното пенсиониране и пакета от 20 заплати, който върви с него, се превърнаха в мантра на либертарианските неправителствени организации. Това създаде благоприятна среда за съкращения в сферата на сигурността, които прогониха най-качествените служители вън от въоръжените сили и службите.

Опит да предупреди мислещата част на обществото, че гръбнакът на държавността е пред разпад, направи служебното правителство. Докладът му за състоянието на въоръжените сили показа колко тежко е положението, но вместо кабинетът на ГЕРБ да си вземе поука, реши да изтегли доклада за преработване и смекчаване на твърденията. Не, че има голямо значение – катастрофата на военния хеликоптер миналата седмица показа достатъчно ясно, проблемите. При норма за подготовка  от 180 до 250 часа в годината българските пилоти летят около 20-30 часа.

Връзката между липсата на ресурс за подготовка и резултатите е повече от очевидна. Това обаче не е единствената област, където недофинансирането създава проблеми. Дори повече – имаме шанс да се поучим от чужди грешки преди при нас да е станало късно. Оказва се, че дори по-развити от България държави са способни да си съсипят службите, прилагайки необмислени и самоцелни бюджетни ограничения. Последното прави аналога с България много основателен. По-долу публикуваме изказване на лондонския пожарникар Соли Фернандез от фейсбук. Преводът е на журналиста Василена Доткова и е одобрен от английския огнеборец.

„Накратко, през последните години системата на пожарната се промени коренно. Върши се много повече превантивна работа, свързана с пожарната безопасност по места.

В някои локални общини в Лондон работят пробни проекти, при които пожарната се отзовава на обаждания в случаи на сърдечен удар. Тези пробни периоди се удължават вече няколко пъти, но допълнително заплащане за допълнителната работа няма. Разбира се, това е мярка за подпомагане на системата за спешна помощ, която е ужасно претоварена.

Пожарникарите, помагащи на хора с инфаркт, очевидно не са свободни да се отзоват в случаи на пожар, катастрофи, хора заседнали в асансьори, наводнения, които могат да причинят пожар и т.н.

Силно орязаното финансиране в периода на austerity стана причина за закриване на подразделения на пожарната и загуба на работни места.

През този период броят на смъртните случаи в пожари се е увеличил.

В противопожарната служба на обединеното кралство и в частност в Лондон имаше брутално орязване на пенсиите.

След двугодишни диспути, в които хиляди паундове бяха загубени поради стачки с цел запазване на пенсионните ни условия, Дейвид Камерън промени закона, след като спечели изборите през 2015.

След като се почувства сигурен в мястото си на No.10, той промени пенсионното споразумение на пожарникарите с правителството.

В резултат на това много пожарникари загубиха по над £100K от бъдещите си пенсии. При мен тази сума ще бъде около £150K.

Една от причините поради които пожарникарите се пенсионираха на 55, а при 30-годишна служба на 50 години, е че тази работа взема своето от организма.

Постоянното редуване на спокойни и физически свръхнатоварващи периоди, редовните нощни смени когато тялото ти казва да спиш и т.н.

И при най-внимателна работа, с най-добрата предпазна eкипировка на света, пожарникарите поемат много вредни вещества, често канцерогенни, вследствие на пожари, например когато има да се извършват разчистващи и обезопасяващи дейности.

Все пак аз не свиря на най-малката цигулка на света.

Когато станах пожарникар преди 15 години, си мислех – хей, заплащането не е страхотно, но ще мога да живея що-годе приличен живот.

След като живея в Лондон и тук не бих могъл да си купя жилище и да отглеждам деца, ще избера да не ги създавам.

За последните 10 години наемът на жилището ми се е увеличил със 100%. Заплатата ми с около 2%. Отстъпките по отношение на социалните осигуровки, с които се ползвах, ми бяха отнети.

Не знам, човече, колко може да струва животът на шепа бедни люде и домашните им любимци.

През тези 15 години работата се е променила и работя повече срещу по-малко.

Но все пак имам работа, никой не ме бомбардира, имам вода, храна и покрив над главата.

Днес обаче нещата не изглеждат обнадеждаващо. Освен ако тази измет, която ни управлява, не бъде извадена оттам и не се промени безогледното, зловредно преследване на богатство и власт.

Гледайте да ви работят противопожарните аларми вкъщи.“

Tags , , , , , , , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>