Govt_Office
За правителството е по-важно да може да се хвали с ниско ниво на държавния дълг, отколкото да поддържа капацитет за самостоятелни отбранителни способности.

Чужди изтребители да пазят българското небе – първи видим провал на кабинета „Борисов 2″

Първият очевиден провал на кабинета „Борисов 2″ е налице, след като правителството предлага законови промени, които позволяват на чужди изтребители да патрулират в българското въздушно пространство. Дори и всеки наряд, в който участва чуждестранен изтребител, да включва и български екипаж, промените в Закона за отбраната показват провал в отбранителната политика, защото допускат въздушното ни пространство да бъде поставено в зависимост от чужди въоръжени сили за неопределен период от време и под диктата на бюджетни съображения от конюнктурен характер.

Концепцията „друг да ни пази небето, защото е наш съюзник от НАТО“ не е новост. Прилага се и от други малки държави. Но това е обрат в политиката, който ще ангажира България за години напред, който се простират отвъд мандата на сегашното правителство и най-важното – подобно решение се взима от позиция на силата, а не по принуда.

Точно поради това, отговорност и задължение на кабинета бе да подложи тази идея на широко обществено обсъждане, или поне на стратегически преглед от военните. Вместо това, правителството реши да действа на своя глава и водено от безотговорни съображения за номинални фискални показатели изложи на риск суверенитета на държавата.

По-страшното е, че фокусирани в маркетинговите си стратегии да се представят за „десни“, или за „леви“ политическите сили не смеят да предложат единствената разумна алтернатива – спешен целеви заем, с който да се закупи нова ескадрила изтребители, и те да са на разположение на Българските военно въздушни сили.

Дори и това да се случи, ще минат години, докато новите самолети бъдат готови и пилотите се приучат да ги ползват, но поне ще е крачка в правилната посока. Може би в такъв случай съюзнически патрули пак щяха да са необходими, но уязвимостта ни щеше да има ясно очертан край и щеше да е видимо, че става дума за временно действие под принудата на реалността.

Ако в бюджет 2016 не се види ясно разписан инструмент за финансиране на нова ескадрила, това ще е доказателство, че правителството предпочита да повери небето на чужди въоръжени сили за  неопределен период от време, пред това да осигури ресурси за изграждането на автономен капацитет за отбрана.

Този провал е първият от поредицата провали, които ще последват, ако в мисленето на държавниците ни не еволюира до разбиране, че бюджетните дефицити сами по себе си не са проблем, а проблемът е от това какво ги обуславя.

Ако с тях държавата изгражда капацитет, реформира системи и създава благоприятна среда за частни инвестиции, дефицитът не е проблем, а инструмент за провеждане на политика. Ако дефицитът отразява неспособността на държавата да се издържа в текущия си вид, при текущата данъчна система, той е симптом за популистко и левичарско управление.

Това наблюдавахме през първия мандат на Бойко Борисов като премиер –  4 години с бюджетен дефицит и нито една реформа. Днес Борисов копира идеята на Орешарски с публични инвестиции да се компенсира липсата на частни такива, но с това само се откупува време до следващия провал. Пенсионна система, държавни предприятия, здравеопазване, вътрешна сигурност. Сами преценете дали няма риск за тези сектори. В Отбраната провалът е налице. И причината за този провал не са бюджетните дефицити, а дефицитът на държавност.

Tags , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>