BNB

Новият управител на БНБ

В предишния текст коментирах как виждам големите провали на БНБ при сегашното й ръководство и от тях ще опитам да очертая задачите, които новите управител и подуправители ще трябва да изпълняват в допълнение на законовите си мандати.

1 БНБ трябва да се грижи за сигурността на вложителите, но това не трябва да става като се потискат икономически агенти, които нямат отговорност за влошената бизнес среда.

2 БНБ трябва да прави разлика между неволни отклонения от регулациите и умишленото им потъпкване. И когато вижда нарушения да ги преследва, а не да ги покрива. Също така, ако срещу една банка се води следствие, или съдебно производство, да не действа като неин адвокат.

3 БНБ трябва да пази валутния курс, фиксиран към еврото, но по дяволите, време е да се намери начин този мандат на БНБ да се изпълнява, без това да ограничава възможностите за провеждане на фискална антикризисна политика.

4 Да бъде безкомпромисна към банките и цялостната ревизия на кредитните им портфейли, която предстои да се направи, дори ако това означава необходимост от увеличаване на капитала на някои от тях?

5 Да работи усърдно за присъединяването към единния европейски банков надзор?

Ако подобни принципи залегнат при определянето на идеалните кандидати, държавата наистина ще получи шанс за едно по-качествено управление във финансовата сфера.

Какво е менюто

Най-спряган за бъдещ управител е Димитър Радев, бивш заместник министър на финансите от времето на Муравей Радев. Засега неговата кандидатура е спрягана като най-вероятна за одобрение от парламента. Освен Димитър Радев има още няколко човека, които могат с успех да се напаснат към постовете, които ще се овакантят.

До края на годината на тези столове трябва да седи новото ръководство на БНБ. Пазарлъците и сондажите текат и в момента.

До края на годината на тези столове трябва да седи новото ръководство на БНБ. Пазарлъците и сондажите текат и в момента.

Това са сегашният подуправител и ръководител на Управление „Емисионно“ – Калин Христов, предшественикът му – Цветан Манчев, някогашният ръководител на банковия надзор Емилия Миланова (според слухове тя ще бъде подкрепена от Реформаторския блок), Петър Андронов, който е главен изпълнителен директор на СИБанк, но също има опит в банковия надзор.

Възможен претендент е и един инвестиционен експерт, който в момента заема директорски пост в банка, но преди това е имал собствен финансов бутик за корпоративни финанси, посредничество и преструктурирания. Още един българин, също работещ за МВФ – Николай Георгиев също е спряган за управител, макар и с по-малък интензитет.

Кой от тях ще бъде избран, или управляващите ще ни изненадат с някой извън този кръг, ще видим. Към този момент аз се съмнявам дълбоко в намерението на Калин Христов да желае някаква промяна. И ако той се заеме да я направлява, то ще е защото е притиснат да прави това, а не защото изгаря от желание да предостави на Европейските институции прерогативи на Българската народна банка.

Искаме ли наистина статуквото да се промени

Това ще означава европейски орган да казва кога една българска банка трябва да се обяви в несъстоятелност, както и да казва дали една банка трябва да увеличава капитала си. И още, и още власт, която в момента имаме всички основания да подозираме, че осигурява плодородна почва за корупция.

Не по-малко важно е, ако случайно политиците дадат картбланш на някой наистина читав и добронамерен кандидат, той да има и достатъчно лични качества – компетентност, решимост и твърдост. Риск за възвръщенец като Радев ще бъдат манипулациите, на които може да го подложат подчинените му.

Освен за Димитър Радев, това ще важи със същата сила и при евентуално връщане на Илиян Михов. Преподавателят от INSEAD, който има съвместни публикации с Бен Бърнанке и е буквално добре дошъл навсякъде по света с безупречната си репутация, веднъж вече стана жертва на дребните политически страсти в България. В резултат беше хапан от ментора на Калин Христов – Иван Костов, както и от неговите мажоретки.

За това, а и защото в ГЕРБ не гледат с добро око на идеята за Илиян Михов, смятам, че той няма шанс. Но това не променя факта, че България пропуска възможността да ангажира в управлението си висока топка от международна величина. В следващия си текст, ще разкажа по-подробно за прогонването му от Българската политика. За финал споделям един диалог, който показва какви интриги очакват новия управител на БНБ.
С разликата, че всичко ще е по български.

Tags , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>