panelka

Как да избегнем ограниченията за данъчни облекчения по ипотеки

Ако нямате сключен брак, или не сте купили жилище с ипотечен заем, този текст най-вероятно не е за вас. Той е в помощ на хората, които имат семейство, теглили са ипотечен заем и искат да ползват данъчно облекчение за него, но не могат. На теория всяко младо семейство (за такова се счита, ако поне единят от партньорите е под 35 години), което купи жилище с ипотечен заем може да приспадне платените в рамките на годината лихви от данъчната си основа. В резултат ще получи 10% от лихвите, които е платило обратно в джоба си.

Мярката обаче е направена с редица уловки и значително ограничава броя на лицата, които могат да се възползват. Основното ограничение е, че на такова облекчение право имат само семействата, за които това е единствено жилище. Тоест, нямат други наследствени жилищни имоти. И тук не става дума за цели апартаменти. Дори да сте един от десетките наследници на някоя планинска колиба, идеалните части, които притежавате от нея, ви отнемат правото да ползвате данъчно облекчение.

А сумите от такова облекчение могат да бъдат значителни. Например, ако изтеглите заем в размер на 80 000 лева, който е с лихва 8% и го период на обслужване 20 години, месечната ви вноска ще бъде около 670 лева. През първата година тя ще се формира от 460 лева лихва и 210 лева главница, а годишните разходи за лихви ще бъдат около 5520 лева. Тоест облекчението ще означава, че държавата трябва да ви възстанови 552 лева. Не е зле, нали?

Когато теглите заем от банка, със сигурност получавате погасителен план, в който се описва каква част от всяка вноска се дължи на лихвата и каква на главницата. Така лесно може да сметнете лихвените си разходи и да видите има ли смисъл да се борите за правото на облекчение.

В случай, че решите да се възползвате, пътят е един – да се разделите със съсобствеността, която ви пречи да ползвате облекчението. Това може да стане, като я продадете, или като я апортирате в капитала на юридическо лице. Упражнението се обезсмисля, ако фирмата е ваша, но не извършва икономическа дейност, защото ще трябва да се осигурявате като управител и нетният ефект между тези разходи и облекчението може да се окаже отрицателен.

По друг начин стоят нещата, ако така или имате бизнес, който ви носи доходи. Тога апортът на имота само ще промени формалната ви връзка с жилището в такава, която позволява да се ползват данъчни облекчения. Смисъл има и ако имотът се апортира в капитала на фирма, на ваш близък, стига да му имате доверие, или да се подсигурите срещу евентуални разпоредителни действия с жилището.

Tags , , , , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>