Bercow
Снимка: Flickr.com, UK Parliament

Един забележителен председател на парламент

Коя е държавата, в която председателят на парламента може да каже на министър, че поведението му показва неучтивост и некомпетентност и да нарече депутат с нарицателното „почитаем“, като със същото изречение го отстранява от заседанието?

Трябва да е някоя страна с дълга парламентарна традиция, където законодателният орган все още има смисъл и специалната му роля в живота на държавата се защитава. Едва ли е България, където председателят отстъпва кабинета си като стая за кафе на премиера, като изразител на изпълнителната власт.

Да, това е английския парламент, институция на девет века, а изключителният талант да поставя на мястото и министри и опозиционери се притежава от председателя на долната камара Джон Беркоу.

Подходът му със сигурност е продукт на установените столетни традиции и борбата за статута на парламента. Това частично оправдава провала на мнозинството български политици да разберат колко специална е мисията, с която са избрани в Народното събрание. Както липсата на институционална памет може да ги оправдае, така и ги задължава да се възползват, ако ще и от чуждия опит.

Тук са представени няколко примера за съвестната твърдост, с която Джон Беркоу модерира заседанията и изказванията на едни от най-влиятелните хора в света.

Първото видео показва как Беркоу поставя на мястото си министър, който просрочва двукратно предоставеното му време за отговор на депутатски въпрос.

Следващият запис представя отстраняването на депутат, който обвинява министър в лъжа без да представи необходимите за твърдението си доказателство. Това може да изглежда нормално, но малко известен факт е, че само казаното на заседания на парламента и общинските съвети, както и в съдилищата, може да се цитира от медиите на Обединеното кралство без да се притесняват, че ако не е вярно, могат да бъдат съдени за клевета. Да, в България всеки човек и всяка медия могат да цитират нечии лъжи, като посочат източника си, и да разчитат че след това може да им се размине в съда.

Tags , ,
към цялата статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>